Sapin különlegesnek nevezte az alkalmat, mivel - mint megjegyezte - nem sok külföldi részesül ebben a kitüntetésben, s hosszasan méltatta Andor tevékenységét uniós biztosként. Emlékeztetett, hogy két évig dolgoztak azonos területen, amikor Sapin 2012 és 2014 tavasza között munkaügyi miniszter volt, s bár voltak nézeteltérések, a kölcsönös bizalom sosem ingott meg. A francia pénzügyminiszter szerint Andor az elsők között látta meg, hogy a válság miként változtatja meg a dolgokat, s az elsők között ébredt rá, hogy cselekedni kell.

"Fogadja ezt a kitüntetést a francia kormány elismerése és tisztelete jeléül azért a harcért, amelyet a Franciaország által is magáénak vallott eszmékért és értékekért folytatott" - egyebek között ezekkel a szavakkal adta át Andor Lászlónak a Becsületrend lovagi fokozatát Michel Sapin.

Andor a kitüntetést megköszönve rámutatott, hogy a válság nagyon nehéz időszakot és hatalmas kihívást jelentett, de soha senki nem vonta kétségbe, hogy a kockán forgó értékeket meg kell védeni, s ehhez új eszközöket kell találni. A korábbi uniós biztos sokatmondónak nevezte, hogy tevékenységéért nem csak Franciaország, de "az egyenlet másik oldalán lévő" Lengyelország is kitüntetésben részesítette.

Andor László beszédében azt a tanulságot vonta le, hogy a nézeteltérések és véleménykülönbségek feloldására mindig van mód, és lehet olyan megoldást találni, amellyel mindenki jól jár. Hozzátette, hogy meglátása szerint az Európai Bizottság feladata az is, hogy előretekintsen a jövőbe, s amellett, hogy az uniós jog betartatása felett őrködik, olyan döntéseket is előkészítsen, amelyek ideje még nem jött el, de amelyek idővel aktuálissá válhatnak.