Eszerint az átváltást - a korábbi bejelentésnek megfelelően - az augusztus 19-i piaci árfolyamon hajtják végre, ám a pénzügyi intézmények elengedik követeléseik azon részét, amennyivel a piaci árfolyam meghaladja a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításánál alkalmazott árfolyamot, így az érintett hitelesek a jelzáloghitelesekkel azonos helyzetbe kerülnek.

Ez egy átlagos svájci frankos hiteles esetén svájci frankonként 31 forint tehercsökkenést jelent. A kedvezmény 50 százalékát a pénzügyi intézmények levonhatják az általuk fizetett társasági adóból, különadóból, illetve pénzügyi tranzakciós illetékből.

NGM: be van fejezve a nagy mű, igen

Az állam és a bankok tehervállalása mellett 31 milliárd forint jóváírást kaphatnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelesekkel megegyező árfolyam mellett forintosítják a tartozásukat - adta hírül az NGM.

A forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor: a hitelösszegeket a svájci franknál 287,20 forintos, az eurónál pedig 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok a 2015. december 1-jei fordulónappal. A jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet fele-fele arányban a bankok és az állam átvállalja az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak..

A törvény főszabályként kiterjed minden olyan fogyasztóval kötött devizahitelre (ideértve a pénzügyi lízinget is), amely nem volt érintve a deviza jelzáloghitelek forintosításában. E mellett a forintosítják a nem jelzálogfedezet mellett nyújtott és már felmondott devizahitelekből eredő, a pénzügyi intézmény által még devizában nyilvántartott követeléseket is.

A jogszabály a kihirdetését követő 3. napon lép majd hatályba.

Az árfolyam-ingadozás mintegy 200 ezer családot érint, az állomány 305 milliárd forint, így a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatása mellett jelentős társadalmi problémának is tekintendő - véli a miniszter. A nem fizető gépjárműhitelek állománya 2014 végére már 26 százalékra emelkedett. Mintegy 30 ezer olyan deviza gépjárműhiteles adós van, aki jelzáloghitellel is rendelkezik. Emiatt a gépjárműhitelek emelkedő törlesztési kötelezettsége növelheti azok számát is, akik nem tudják fizetni jelzáloghitelüket sem. E hitelek kezelése ezért elkerülhetetlenné vált - olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

E körülményváltozások nem voltak ésszerűen előreláthatóak és jelentős mértékben túlmentek a normális változások kockázatán. A törvényjavaslat egyben azt a követelményt is teljesíti, hogy az érdekegyensúlyra törekedve figyelembe veszi valamennyi fél méltányos érdekeit, melyet a pénzügyi intézmények által elszenvedett veszteségek egy részének kompenzálásával is alátámaszt - fogalmazott a benyújtó szakminiszter.

Mikor és mit lép a pénzügyi intézmény?

A pénzügyi intézmények kötelesek az érintett deviza alapú kölcsönszerződések módosítására vonatkozó ajánlatukat előkészíteni, a módosítás kizárólag a devizaalapú követelések forintra átváltásához, a forintra átváltás okán a kamatok számításához, valamint az egyenlő összegű (annuitásos) törlesztőrészlet számítására történő áttéréshez kapcsolódhat.

A szerződés módosításának napja - ha az érintett ügyfél nem él törvényi lehetőségével - a szerződésmódosítási ajánlatról szóló tájékoztatás kézbesítését követő 31. nap.

A szerződés módosításának hatálya - a pénzügyi intézmény döntése alapján - a 2015 novemberében fizetendő összeg esedékességének napjára, illetve legkésőbb 2015. december 1-jére visszamenőleg áll be.

Kellemes lehet a karácsony

A pénzügyi intézményeknek legkésőbb 2015. december 15-ig kell a szerződések módosítására vonatkozó ajánlatukat a főadósok részére tértivevényes levélben postára adni. A javaslat az ajánlatok tartalmának jobb megértése érdekében egyidejűleg részletes tájékoztatási kötelezettséget is előír.

A kölcsönszerződések módosítása az ügyleti kamat, díj, költség mértéke tekintetében az érintett fogyasztóra nem lehet hátrányosabb, így a gyakorlatban - a forintra átváltástól függetlenül - a módosítást követő kezdeti ügyleti kamat sem lehet magasabb, mint a módosítás napját megelőző kamat. A javaslat kisegítő szabályt is tartalmaz arra az esetre, ha a devizaalapú kölcsönszerződés alapján fennálló tartozás eltérő kamatozású tartozásokból állt fenn.