Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KRESZ szerint csak abban az esetben szabad bekapcsolni a ködlámpát, ha arra a látási viszonyok romlása miatt ténylegesen szükség van. Elvileg semmi sem tiltja a ködlámpa lakott területen belül történő használatát, ezt azonban érdemes inkább elkerülni - olvasható a portálon.

Sűrű ködben a távolsági fényszórót nem érdemes használni, ilyenkor a tompított fényszóró és a ködlámpa együttes használata ajánlott. Ha mögénk érkezik egy autós társunk, akkor a hátsó ködlámpát ildomos lekapcsolni, hogy azzal hosszú távon ne zavarjuk a mögöttünk haladót. Ha pedig mi érünk utol valakit, akkor nyugodtan lekapcsolhatjuk az első ködlámpát, hogy azzal ugyancsak ne zavarjuk az előttünk haladót.

Ha a látási viszonyok nem indokolják a ködlámpák nappali/éjszakai használatát, akkor a rendőrök akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a bekapcsolt ködlámpával közlekedőkre.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság külön figyelmeztetést adott ki, mely szerint köd esetén - lakott területen kívül - lehetőség szerint használjuk ködlámpát.

A hatóság ugyanakkor hozzáfűzi, hogy a ködfényszórót és hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben kapcsolják be az autósok. A hátsó helyzetjelző ködlámpa a mögöttünk haladót erős fénye miatt zavarhatja, bekapcsolása mellett a féklámpa nehezebben ismerhető fel, ami baleseti veszélyforrás is lehet.