A jelenleg hatályos jogszabályok miatt igen összetettek és bonyolultak a közlekedési szabályok megsértése miatti közigazgatási és szabálysértési eljárások - mondta a Napi.hu érdeklődésére Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakjogásza. Az előbbi eljárást többek közt klasszikus gyorshajtás, behajtási tilalom, a kötelező haladási irány megsértése, vagy akár piros lámpán történő áthajtás esetén indítják meg az üzembentartóval szemben.

Közigazgatási eljárás estén a Vas Megyei Rendőrfőkapitánytól kapunk levelet, melyben felszólítanak minket, hogy fizessük be a bírság összegét. Fontos tudnivaló, hogy a hatóságnak kell kétséget kizáróan bizonyítania, hogy megvalósult a szabálysértés, a bizonyítékokat pedig bárki megtekintheti a https://kozigbirsag.police.hu/ honlapon. Itt az üzembentartó az iratazonosító és a rendszám megadásával ismerheti meg a hatóság bizonyítékait, amennyiben pedig kifogásolja a bírságot, úgy lehetősége van a fellebbezésre - ezt írásban, ajánlott, tértivevényes postai küldeményben, 5 ezer forintos illeték megfizetésével, az alaphatározat kézhezvételétől számított 15 napon belül kell megtenni - hívta fel a figyelmet Burján. Amennyiben ugyanis kicsúszunk a határidőből, úgy a határozat végrehajthatóvá válik, tehát ha jogos a bírság, ha nem, azt adók módjára behajthatják rajtunk.

Természetesen előfordul olyan eset is, hogy a gépjárművet nem az üzembentartó vezette a kérdéses időpontban, ebben az esetben a határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül menthetjük fel magunkat. Ebben az esetben az autót vezető sofőrnek "teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával kell igazolnia, hogy a gépjárművet Ő vezette" - emelte ki a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakjogásza.

A közigazgatási eljárásban megállapított bírságok egyébként fix összegűek, mely azt jelenti, hogy nincs lehetőség mérlegelés alapján történő csökkentésre. A jogszabály konkrétan meghatározza, hogy valamely szabály megsértése miatt, mekkora összegű közigazgatási bírságot kell kiszabni. (Azzal, hogy mely eljárás során mekkora bírságot kaphatunk, a következő anyagunkban foglalkozunk!)

Komoly változások a szabálysértési eljárások során

A korábbi rendelkezésektől eltérően, a várakozni és megállni tilos, a járdán történő parkolás szabálysértési bírságot von maga után - hívta fel a figyelmet Burján Zsuzsanna. Ahogy az előbbi esetben, most is a hatóságnak kell bizonyítania az esetet, ám ilyenkor a gépjármű vezetője vagy tettenéréssel, vagy az üzembentartó utólagos adatközlésével határozható meg. Ez utóbbi esetben azonban fontos kitétel, hogy az üzembentartó az adatközlése során, mint tanú nem köteles terhelő nyilatkozatot tenni sem magára, sem hozzátartozójára.

Amennyiben eljárás alá vontak minket, úgy a határozat kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül terjeszthetünk elő kifogást a hatóságnál. Fontos tudnivaló az is, hogy abban az esetben, amikor a pénzbírság összegét külön jogszabály állapította meg (fix szabálysértési bírság pl. várakozni tilos szabályának megsértése miatt), önmagában a pénzbírság mértéke miatt nem lehetséges kifogást előterjeszteni. A kifogásban egyébként részletesen elő kell adni, hogy milyen indokok, bizonyítékok alapján tartjuk magunkra nézve sérelmesnek az illető a marasztaló határozatot. Lényeges, hogy már a kifogásban meg kell jelölni azt, ha azt szeretnénk, hogy a bíróság tárgyalást tartson - emelte ki Burján, majd hozzátette, hogy amennyiben ezt nem jelöljük meg, úgy a bíróság iratok alapján, tárgyalás nélkül fog dönteni.

A kifogás alapján a hatóság visszavonhatja a határozatát, vagy megváltoztathatja azt a javunkra, amennyiben a kifogásban olyan új tényt állítottunk vagy olyan új bizonyítékra hivatkoztunk, amelyet a hatóság a kifogással támadott határozat meghozatala során nem ismert és nem is vehetett így figyelembe, és amelyek érdemben hatással vannak a döntésre - mondta a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakjogásza. Ismételt kifogást csak és kizárólag e megváltoztatott résszel szemben lehetséges előterjeszteni.

Amennyiben az alaphatározattal szembeni kifogás alapján a hatóság nem változtatja meg, vagy vonja vissza a döntését, úgy az ügy iratait, a kifogással együtt a bírósághoz kell továbbítania. Ha igényeltük a tárgyalást, akkor oda szükség esetén beidézhetnek minket - megjelenni pedig ajánlott, hiszen hacsak nincs alapos indokunk a távolmaradásra, akkor azt úgy tekintik, mintha visszavontuk volna a kifogásunkat. Abban az esetben, ha a bizonyítási eljárás során a bíróság megállapította, hogy az előterjesztett kifogás alaptalan, úgy természetesen hatályban tartja a szabálysértési határozatot - adott képet az eljárás menetéről Burján.