Bírósági végrehajtási eljárásról akkor beszélünk, amikor van egy végrehajtható dokumentum, ami többek között lehet közjegyzői okirat, vagy valamilyen jogerős és végrehajtható hatósági, bírósági döntés - közölte a Napi.hu érdeklődésére Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. biztosítási szakjogásza. Tapasztalatai szerint gyakran azért jutunk el idáig, mert a gépjármű tulajdonosa egy meghatározott pénzkövetelés teljesítésére köteles (például mert egy tartozást nem fizetett meg korábban) és továbbra sem tesz ennek eleget.

Nem csak az autó lehet veszélyben

A végrehajtási kérelem benyújtását követően önálló bírósági végrehajtóhoz kerül az ügy. Burján ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy sokan keverik az önálló bírósági végrehajtót a behajtási cégek képviselővel. Ez utóbbiak tipikusan még a peres eljárást megelőzően, peren kívül próbálják az adós követelését behajtani, tipikusan a jogosult megbízása alapján. Fontos tudnivaló, hogy ezek a cégek nem rendelkeznek olyan jogosítványokkal, mint az önálló bírósági végrehajtók, akik eljárását jogszabály határozza meg, és akik közfeladatot látnak el, így megvannak a jogosítványaik ahhoz, hogy a járműtulajdonossal szemben behajtsák a követeléseket.

A végrehajtó - miután a végrehajtást kérő a költségeket megelőlegezi - megkeresi az illetékes nyilvántartásokat az adós vagyonának felkutatására. Végrehajtás egyébként nem csak autóra vezethető, hanem az adós jövedelmére, munkabérére, vagy a tulajdonában álló bármilyen ingóságra, és ingatlanra is. (Az sem mindegy, hogy lízingelt, vagy kölcsönzött autóról van-e szó. Előbbi esetben ugyanis a pénzintézet marad a gépjármű tulajdonosa, míg a kölcsönszerződés esetében - általában - az adós lesz az. Ebből következik, hogy amennyiben valaki kölcsönszerződéssel rendelkezik, úgy nincs akadálya annak, hogy a gépjárművet lefoglalják, míg lízingszerződésnél ez nem jöhet szóba.)

A végrehajtó a foglalásról jegyzőkönyvet köteles felvenni és köteles a forgalmi engedélyt és a gépjármű törzskönyvét is lefoglalni, majd ezt követően ezeket az iratokat a végrehajtó megküldi az illetékes közlekedési hatóságnak. Ha a forgalmi engedélyt és törzskönyvet valamilyen okból nem sikerül lefoglalni, akkor a végrehajtó a jegyzőkönyv megküldésével kéri az illetékes hatóságtól a gépjármű forgalomból való kivonását.

Fontos információ, hogy nem vezethető végrehajtás arra a gépjárműre, melyet igazoltan mozgáskorlátozott személy használ - hívta fel a figyelmet a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. biztosítási szakjogásza, majd hozzátette, hogy ezen felül vannak olyan szakmák, amelyek ellátásához nélkülözhetetlen a gépjármű. Ilyen esetben lehetőség van arra, hogy amennyiben a természetes személy adós foglalkozásának gyakorlásához szüksége van az adott gépjármű használatára, akkor a végrehajtó csak a törzskönyvet foglalja le.

Tovább használható

Ha az adós természetes személy gépjárművét lefoglalta a végrehajtó, akkor az adós a foglalás tudomásszerzésétől számított 8 napon belül kérheti az illetékes bíróságot, hogy engedélyezze számára a lefoglalt kocsi használatát az árverésig - mondta Burján. A kérelem abban az esetben lesz alapos, ha az adós bizonyítja, hogy a gépjármű használatra a munkavégzése helyszínére történő eljutása, üzemi, üzleti tevékenységének folytatása vagy saját és családtagjainak szállítása érdekében van szüksége, és az eljárás során korábban rendbírsággal nem sújtották. Nyilvánvaló, hogy itt nem elegendő a fentiekről csupán nyilatkozni a bíróság irányába, hanem okirati, egyéb bizonyítékkal kell az indokokat alátámasztani - hangsúlyozta a szakjogász, aki elmondta azt is, hogy amennyiben az árverés időpontját és helyszínét kitűzik, és az adós nem rendezi a tartozását, akkor köteles a gépjárművet az árverés helyszínére szállítani - ha ennek nem tesz eleget, akkor rendbírsággal sújtható.

Abban az esetben, ha a végrehajtó nem a jogszabályoknak megfelelően jár el, vagy valamely intézkedés megtételét elmulasztja, az érintett fél, az intézkedéstől, vagy annak elmulasztásától számított 15 napon belül, úgynevezett végrehajtási kifogást terjeszthet elő. Ezt az érintett végrehajtónál kell benyújtani, azonban annak elbírálása a bíróság hatásköre. Ez a jogorvoslati lehetőség adott - többek között - az adós számára azokban az esetekben, ha a végrehajtás során tett intézkedéseket jogszabálysértőnek véli - fogalmazott Burján.