Nem zárható ki egy magyar devizakötvény-kibocsátás sikere még az új IMF/EU-megállapodás előtt, és ez javíthatná is a magyar tárgyalási pozíciókat, ugyanakkor kockázatai is lennének - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. (A kérdést a Napi Gazdaság keddi számában részletesen elemzi.)

Az ÁKK nem vár gyors megállapodást

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója befektetők számára összeállított pénteki kommentárjában visszautal Töröcskei Istvánnak, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójának előző napi nyilatkozatára. Ebben az ÁKK vezetője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy kedvező piaci feltételek esetén Magyarország még az IMF/EU-megállapodás előtt kibocsáthat devizakötvényt. Az RBS vezető londoni elemzőjének pénteki kommentárja szerint ha az ÁKK hajlandó lenne "valamilyen mértékű" felárat fizetni a befektetőknek, a piac mai állása alapján akár le is tudná bonyolítani e kibocsátást.

Timothy Ash szerint valószínű, hogy az ÁKK minél előbb végre is akarja hajtani a korábban jelzett 4 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátást, hogy "a bankban legyen a pénz", és ezzel javuljanak Magyarország tárgyalási pozíciói az Európai Bizottsággal és a valutaalappal. Az RBS londoni kutatási igazgatója szerint ugyanakkor ezzel az a probléma, hogy "ha a pénz már a bankban van", akkor csökkenhet a valószínűsége annak, hogy az egyezség az IMF/EU-programról egyáltalán létrejön, és ez hosszabb távon növelné a piaci kockázatokat.

Timothy Ash szerint Töröcskei István nyilatkozatából arra is lehet következtetni, hogy az ÁKK most már nem feltételez rövid időn belüli megállapodást az IMF-fel, mivel ha gyors megegyezésre számítana, akkor nyilván kivárná, hogy az egyezség nyomán javuló piaci hangulatban lejjebb kerüljenek a hozamok. Az IMF/EU-megállapodás várható időpontjáról eltérő prognózisok vannak forgalomban a londoni City elemzői közösségén belül.

Senki nem látja, hogy mikor kezdődhetnek a tárgyalások

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzői befektetők számára összeállított, áprilisra szóló - Londonban már hozzáférhetővé tett - globális havi előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint Magyarország az idei második negyedévben megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal egy "hozzávetőleg 15 milliárd eurós" finanszírozási csomagról. A BNP Paribas térségi szakelemzői ennek alapján azzal is számolnak, hogy a magyar jegybank az idei második félévben kamatcsökkentési ciklusba kezd, és 2013 márciusáig 1,00 százalékponttal 6,00 százalékra mérsékli alapkamatát.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital a globális felzárkózó térségről befektetőknek összeállított idei első negyedéves átfogó elemzésében ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy 2012 harmadik negyedéve előtt már nem valószínű a megállapodás az új finanszírozási csomagról, tekintettel a továbbra is fennálló nézetkülönbségekre.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja márciusra szóló piaci stratégiai helyzetértékelésében lehetségesnek nevezte, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások esetleg csak az EU kötelezettségszegési felvetéseivel kapcsolatos magyar válaszok után kezdődhetnek.

A cég londoni közgazdászai közölték: ennek alapján azzal számolnak, hogy az egyezség az unióval és a valutaalappal legkorábban júniusban születhet meg. A Morgan Stanley elemzői szerint azonban annak a kockázata is fennáll, hogy a megállapodás "átcsúszik a második félévre".