Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint ismert három hitelminősítő közül kettő (S&P és Mood's) további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a hitelminősítésén, amely a befektetésre még ajánlott kategória legalsó fokán áll.

A Reuters tudósítása szerint Pleschinger azt is jelezte, hogy az adósságkezelő jövő év első felében lehet, hogy iszlám kötvényeket, illetve orosz rubelben denominált kötvényeket is kibocsát, amelyeket majd dollárra és euróra cserél el.

Sajnos jelenleg is szenvedünk annak következményeitől, hogy a besorolásunk BBB-, mondta Pleschinger - tette hozzá Pleschinger Gyula, aki megismételte, az országnak nincs szüksége nemzetközi hitelcsomagra.

A Standard and Poor's még 2010. július 23-án adott leminősítést valószínűsítű negatív kilátásokat a magyar besoroláshoz. Mind a Moody's, mind az S&P októberben vizsgálja felül Magyarország hitelminősítését, az S&P éves felülvizsgálatot is végez - mondta Pleschinger.

Tegnap a vándorgyűlés keretében Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt jelezte a hírügynökség beszámolója szerint, elképzelhető (a piaci helyzet függvényében), hogy a jövő évre tervezett devizaalapú adósságkibocsátások egy részét előrehozza idénre az állam.

Egy korábbi ÁKK-jelzés alapján 2012-ben az állam devizaalapú törlesztési kötelezettségei mintegy 4,8 milliárd eurót tesznek ki (IMF-hitel törlesztés kb. 3,4 milliárd euró, devizakötvény törlesztés kb. 1,3 milliárd euró). Varga Mihály tegnap 4-5 milliárd euró körüli devizaalapú finanszírozási igényről beszélt.