Szigorítaná az áramszolgáltatás nemfizetés miatti kikapcsolásának lehetőségét Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus kedden benyújtott, a villamosenergiatörvényt módosító indítványa úgy fogalmaz, a módosítás szándéka, hogy "a felmerülő átmeneti pénzügyi nehézségek esetén a hálózati elosztói engedélyes ne érvényesíthesse a rendszerhasználattal kapcsolatban a hálózati rendszerből való kikapcsolás lehetőségét". Az indítvány elfogadásával a hálózati engedélyes (azaz a hálózat üzemeltetője) fizetési késedelem esetén sem lenne jogosult kezdeményezni az áramellátás kikapcsolását.

Az áram árának egy részét (nagyjából a felét) jelentik a villamosenergia-rendszer használatával kapcsolatos költségek, Lázár javaslata praktikusan azt jelenti, hogy ezek nemfizetése miatt nem lehet kikapcsolni a fogyasztót a szolgáltatásból. A számlák ugyanakkor integráltak, azaz a jelenlegi rendszerben aligha lehetséges "csak" a rendszerhasználati díjak megspórolása, nemfizetése, így egyelőre nem látszik, hogy a módosítás pontosan milyen célt is szolgál. A szakma döbbenten áll a javaslat előtt - fogalmazott lapunk kérdésére egy piaci szereplő.

Ha mégis feltételezzük, hogy a fogyasztó ezzel megúszhatja a számla felének kifizetését, a rendelkezés elfogadása akkor is a lakossági eladósodás növekedését jelenti majd (a kormány hangoztatott céljaival szemben), a hálózatüzemeltetők pedig akár perek tízezreinek megindítására is kényszerülhetnek követeléseik behajtására. Ráadásul a javaslatból eredő többletterheket csak a hálózati üzemeltetők viselnék, a szolgáltatók, áramkereskedők nem, előbbi társaságok pedig szélsőséges esetben el is lehetetlenülhetnek, amennyiben tömeges méreteket öltene a lehetőség kihasználása.

A módosítás a kikapcsolás kezdeményezésének más követelményeit (a több mint 60 napos tartozást, az egyeztetések sikertelenségét, illetve a fogyasztó kétszeri írásbeli értesítését) változatlanul hagyná. Hasonlóan rendelkezne Lázár az egyetemes szolgáltatásra jogosult, de nem lakossági (tehát főként állami, önkormányzati) fogyasztókkal kapcsolatban is, esetükben a 30 napot meghaladó késedelem, mint kikapcsolási feltétel megmaradna, azonban itt is kikerülnének a rendszerhasználati díjból származó tartozásokra.