Az EBRD-vel 2015. február 9-én Egyetértési Megállapodást írt alá Magyarország, mely elősegíti hazánk pénzügyi rendszerének további erősödését és a bankpiac konszolidációját. A megállapodásban a kormány szabályozási oldalon elkötelezte magát a bankadó 2016-tól kezdődő, fokozatos és jelentős csökkentése mellett, és vállalta, hogy a továbbiakban az EU kötelezettségeken felül a bankszektort sújtó, azt terhelő specifikus új szabályozást nem vezet be; más, új szabályozás esetén is előzetesen konzultál a banki közösséggel. Az EBRD jelentős, előremutató lépésként értékeli az Egyetértési Megállapodást, amely hozzájárul a bankszektor konszolidációjához. A megállapodás aláírását követően a "bankszektor rugalmasságának és hitelezési képességének megerősítése" pont bekerült a 2015-2019. évekre vonatkozó magyar EBRD-országstratégia prioritásai közé.

Varga Mihály az EBRD delegációjával ismertette, hogy az Országgyűlés a 2016. évi költségvetés jóváhagyásával párhuzamosan elfogadott adótörvény-módosítások között döntött a bankadó mértékének csökkentéséről és az adóalap-számítás módjának megváltoztatásáról. Az adócsökkentés a kormány várakozása szerint hozzájárul a pénzügyi szektor hatékonyabb működéséhez, a gazdasági növekedést támogató hitelezési aktivitás fokozásához - húzta alá a nemzetgazdasági miniszter.

Az EBRD 2015-2019. évekre vonatkozó magyar országstratégiája jelenleg még előkészítés alatt áll. A kormány azt várja az EBRD-től, hogy az ország friss gazdasági eredményeit más meghatározó nemzetközi szervezetekhez (EU, IMF, OECD) hasonlóan ismerje el, hogy a program ezekre épülhessen. A bankszektor rugalmasságának és hitelezési képességének megerősítése mellett a helyi vállalatok ütőképességének növelésére és az önkormányzati közlekedési szektor fejlesztésére fordítana elsődleges figyelmet a bank a következő években Magyarországon.

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) 1991-ben kezdte meg működését, Magyarország az alapítás óta tagja a banknak. Az EBRD mandátuma alapján közel 25 éve segíti az átalakuló országokban a nyitott, piacorientált gazdasági rendszerre történő átmenet folyamatát úgy, hogy egyúttal a többpárti demokrácia és a piacgazdaság építőkövei erősödjenek meg. A bank ennek megfelelően többek között az intézményrendszer, valamint az adminisztráció modernizálásához, a versenyképes ágazatok megteremtéséhez és az igazságos és hatékony adórendszer kialakításához kíván hozzájárulni.