Nagyjából 80 százalékra viszi le a most valamivel több mint 82 százalékos GDP-arányos államadósságot az IMF-hitel végtörlesztése, több éves távlatban azonban nem csökkent jelentősen Magyarország adóssága - mondta Madár István a portfolio.hu vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Körülbelül 82 százalékon volt az államadósság-ráta 2010 közepén-végén. Ehhez képest most mondjuk év végén lesz 79 százalék, ez a 3 százalékos adósságcsökkenés pedig úgy zajlott le, hogy ezen közben szigorúan nézve a magánnyugdíj-pénztárak államosítása technikai alapon is önmagában 7 százalékpontot magyaráz. Tehát enélkül valójában az államadósságunk növekedett volna jó néhány százalékpontot, és akkor föl lehet tenni a kérdést, hogy hol lehet itt akkor az oka és miért nem csökken az államadósságunk rendesen" - fogalmazott.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője úgy vélte, hogy azzal, hogy a kormány korábban fizeti vissza az IMF-hitelt még valamelyest rá is fizet.

"Én azt gondolom, hogy ennek nagy nyeresége nincs, sőt mivel az IMF a legolcsóbb devizaforrás, azt lehet mondani, hogy ennek egy nagyon pici ráfizetése is van."

Árokszállási Zoltán hozzátette, a kabinet számára szükségszerűvé vált az államadósság csökkentése, mivel ha nem tenné, nem tudná tartani a saját adósság-csökkentési szabályát.