A program jónéhány elemét a Fidesz-kormány nem vetette el, ám az intézkedések forrásigénye miatt csak a fokozatos bevezetés lehetséges - mondta a lapnak Révész Máriusz, a demográfiai csomag kidolgozásáért felelős munkacsoport korábbi vezetője (a politikus nem tagja az új Országgyűlésnek). Fontosnak tartja az első gyermek megszületésének az eddigieknél erőteljesebb anyagi ösztönzését, mivel egy család az első babánál veszi meg a kelengyét, a kiságyat és a babakocsit, ami jelentős anyagi terhet jelent a pároknak.

Révész szerint fontos lenne a gyed további rugalmassá tétele is, úgy, hogy a teljes, két évre járó összeget rövidebb idő, akár másfél év alatt is igénybe lehetne venni, feltéve, ha az anyának van munkahelye, és a folyósítás lejárta után vissza tud menni dolgozni. Amennyiben az édesanyákat még nagyobb létszámban segítik vissza a munkaerőpiacra, és a támogatásoknak köszönhetően több gyermek születik, meg kell oldani a kisgyermekek napközbeni ellátását, amit a bölcsődefejlesztések mellett a munkahelyi családi napközik létrehozásának ösztönzésével lehet megoldani, ez szintén szerepel a demográfiai programban - mondta Révész.

A program a lakhatási gondok orvoslására is kínált megoldás, a szocpol és a használt lakásokra járó félszocpol bevezetése, illetve kiterjesztése is. A csomagból tavaly elsőként a gyed extra bevezetését és többgyermekes anyák járulékmentességének meghosszabbítását hajtotta végre a kormány.