Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A téma annak kapcsán merült fel, hogy több ellenzéki politikus számon kérte, miért nem készített a kormány nyelvoktatási stratégiát az elmúlt években. Az államtitkár arról beszélt, "nem nagyon értik, mi történik", mert egy diáknak összesen 1200 nyelvórája van iskolai tanévei alatt, amely elegendő kellene, hogy legyen egy középfokú nyelvvizsga megszerzésére, így kutatással kívánják feltárni a probléma okát - olvasható a lapban.

A Nyelvtudásért Egyesület már régóta jelezte az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), hogy átfogó vizsgálatra lenne szükség. Ennek érdekében kutatási tervet is kidolgoztak. Társadalmi egyeztetésen van annak a kormányhatározatnak a tervezete, amely nemcsak, hogy elrendeli a kutatást, de rögzíti: annak eredményei alapján dolgozzanak ki közép- és hosszú távú stratégiát a nyelvoktatásra - mondta az egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán a Magyar Nemzetnek.ű

A tervek szerint 70 középiskola tizenegyedik évfolyamos, illetve 100 általános iskola nyolcadikos diákjainak nyelvtudását elemzik, vagyis összesen legalább 15 ezer gyermekét. A felmérésbe nemcsak a diákokat vonnák be, hanem a szülőket és a pedagógusokat is. A kutatást ősszel bonyolíthatják le, amelyre hozzávetőlegesen 50 millió forintot fordítanának. További részletek a napilapban olvashatók.