Matost a szakmában már a hivatal elnöki posztjának múlt hó végi meghirdetésekor Bajnai Gordon miniszterelnök titkos favoritjaként emlegették - írja a lap.

Miután közeleg a kinevezés szeptember 1-jei határideje, pénteken a kormányfő a lap információi szerint szűk körű megbeszéléseket folytatott néhány érintett állami döntéshozóval a kinevezendő személyről.


"Matost jó cégirányítási szakembernek tartják, ugyanakkor már most támadások érik az E.ON-nál márciusig betöltött pozíciója miatt. Ha elnökként az E.ON-nak kedvező döntést hoz, akkor az ott betöltött posztját, ha negatívat, akkor az onnan való távozását hánytorgathatják fel neki. Úgy hírlik, az E.ON-nak nem is tetszik az ötlet" - írta a lap, amely arra is kitér, hogy pénteken ugyan kereste, de nem érte el Matos Zoltánt.


A végleges döntést a lap értesülése szerint Bajnai Gordon még nem hozta meg.


"Az energiaiparhoz közel álló parlamenti képviselők ugyanis inkább Gordos Pétert, az energiaügyi minisztérium energetikai szakállamtitkárát támogatják. Közéjük tartozhat Podolák György, a gazdasági bizottság szocialista elnöke, vagy akár Puch László volt pártpénztárnok is. Az ő véleményük egybeesik az energiaszakmáéval, amely a parlament valamennyi frakciójában komoly befolyással bír. Gordost jól ismeri az energiaipar, tíz éve hasonló pozíciót tölt be az államigazgatásban, és céges elkötelezettségekkel sem vádolható" - fogalmaz a cikk.