Az EU-nak van oka aggódnia amiatt, ahogy a magyar kormány a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok hatalmi ágainak elválasztását, valamint a média szabadságát és függetlenségét kezeli - mondta Roth kedden a CEU-n tartott előadásában a Bloomberg szerint. Ezért nehéz lenne tagadni, hogy egy sor olyan fejleménnyel állunk szemben, amelyek kihívást jelentenek az értékeinkkel szemben - fogalmazott.

Az EU 2014-ben létrehozott egy jogállamisági mechanizmust, miután az Európai Bizottsággal szemben fennálló több éves konfliktust követően Orbán Viktor miniszterelnöke deklarálta, hogy egy "illiberális államot" építene olyan nemzetek mintájára, mint Oroszország és Törökország. A mechanizmust a testület ebben az évben alkalmazta először Lengyelországgal szemben, ahol a Jog és Igazságosság pártja (PiS) elkezdte utánozni Orbán politikáját.

Roth szerint ezt a mechanizmust az EU-nak meg kell erősítenie, bár ezt nem fejtette ki, mire gondolt pontosan - írja a Bloomberg.

Az EU-nak nem sikerült a lengyel kormányt meggyőznie arról, hogy vonja vissza azokat a szabályokat, amelyek aláássák az alkotmánybíróság függetlenségét - jegyzi meg a hírügynökség. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, volt lengyel miniszterelnök úgy vélekedett, hogy csak "időpocsékolás" lenne az ügyet magasabb szintre emelni és kikényszeríteni a szavazást Lengyelország szavazati jogainak felfüggesztéséről, miután úgysem lenne meg az ehhez szükséges egyhangú szavazat a tagállamoktól.

A Bloomberg emlékeztet továbbá arra is, hogy Orbán - aki szerint Európa számára jobb lenne, ha Donald Trump nyerné az amerikai elnökválasztást - 2010 óta ellenzéki tüntetések ellenére elfogadtatott egy új alkotmányt is és meggyengítette a végrehajtó hatalomban a fékek és ellensúlyok rendszerét. Ezen intézkedések között olyanok voltak, mint az alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása, illetve hatalmának kiterjesztése a média felett.

Emellett Orbán az egyik legrendíthetetlenebb ellenfele Angela Merkel német kancellár úgynevezett nyitott ajtók menekültpolitikájának, népszerűségét pedig a 2018-as parlamenti választások előtt - amelyen a negyedik kormányzati ciklusának elnyerésére pályázik - bevándorlásellenességével sikerült növelnie.