Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament most tárgyalja "Az Európai Unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről" szóló határozati javaslatot, amely az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP), továbbá az EU és Kanada közötti hasonló, ratifikálásra váró kereskedelmi egyezményt (CETA) tartalmazza.

Ezek része a befektetők és az államok közti vitarendezési mechanizmus (ISDS), illetve a helyette újabban javasolt Befektetési Bírósági Rendszer (ICS). Ez utóbbi jogszerűségét vonja kétségbe Bencsik és javasolja a parlamentnek, szólítsa fel a kormányt: forduljon az Európai Bírósághoz.

Az Országgyűlés honlapján megjelent módosító javaslat indoklása szerint a tervezett befektetés-védelmi mechanizmus egy olyan vitarendezési rendszert hozna létre, amely kívül esik az EU jogrendszerén, ugyanakkor kötelező hatálya lenne az uniós tagállamokra. Egy ilyen mechanizmus párhuzamos jogrendszert hozna létre, amely független az EU bíróságaitól. Ez valójában egy olyan rendszerré válna, amely lehetővé tenné a külföldi befektetők számára, hogy megkerüljék az Európai Unió bíróságait, ugyanakkor olyan jogi eszközt biztosítana számukra, amely a hazai befektetők számára nem hozzáférhető.