A kormány már a 2018-as országgyűlési választásokra készül a most elfogadott költségvetéssel - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Közeledünk a választásokhoz. A következő év már a választásokat megelőző esztendő, és Orbán Viktor sok mindenben messze felülmúlta a baloldali kormányokat. Az egyik az, hogy mindig is volt naptára. Háromszor volt miniszterelnök, és ha valami kísértetiesen ismétlődött, akkor az ez - fogalmazott a politikai elemző.

Ez azt jelenti, hogy a ciklus első két évében a kormányfő mindig nagyon szigorúan vette a költségvetést és alapvetően egyensúlyteremtő büdzsét csinált minden eddigi ciklusában. Célja az volt, hogy megszűnjön vagy legalábbis enyhüljön az a veszélyes helyzet, amibe a magyar gazdaság újra és újra bekerült, hogy ki vagyunk szolgáltatva a hitelezőinknek. Ez megtörtént.

Ahogy pedig közeledünk a választásokhoz, akkor elkezd egy tűzijátékot, mégpedig nagyon óvatosan, gondosan felépítve. Hiszen ha minden nap tűzijáték van, akkor az egy unalmas dolog - fogalmazott Tölgyessy. Az igazi nagy villogás, fényekkel, az, hogy mindenki jól jár, az az utolsó nyolc-kilenc hónapban várható, de a következő év elejétől már elindul a felfelé való mozgás.

A politikai elemző szerint ez a politikai ciklus-szerűség nem nagyon kedvező a gazdaság számára, de Orbán Viktor nincs abban a helyzetben, hogy választást elveszíthessen. 2002 élménye is efelé viszi. Egyébként azt kockáztatja, hogy egy újabb rendszerváltás induljon el.

Meg akarja nyerni a választást, ez a fő állítása ennek a költségvetésnek - hangsúlyozta Tölgyessy, aki szerint a mostani költségvetés az irányított kapitalizmus költségvetése. Ez azt jelenti, hogy hatalmasra nőtt az állam gazdaságszervező funkcióira költött pénzek aránya. Folyó áron 3 ezer milliárd forinttal költ többet az állam közvetlen gazdasági feladatokra. Ezek részben beruházások, részben pedig közvetlen vállalat- és egyéb finanszírozások.

Ha irányított kapitalizmust akarunk, akkor ez azt jelenti, hogy az állam mozgatja a gazdaságot. A végső sikerességet nem a piac, nem a valódi mozgás határozza meg, hanem az állami döntések. Szerintem ez nem jó, hogy így van, de ez egyszerűen tény. A költségvetés arányában 12 százalék volt ez a gazdaságszervező funkció 2009-ben, most ez fölment 21-re. 2016-ról 17-re is jelentősen, 3 százalékponttal nő a költségvetésen belüli aránya - hívta fel a figyelmet Tölgyessy Péter.