Pleschinger Gyula szerint a monetáris tanács nagyon komoly figyelemmel követi a külső tényezők alakulását, nem látja viszont szükségesnek, hogy a jegybank a piac jelenlegi volatilis mozgásaira reagáljon. Ha a körülmények megfordulnak, a tanács tagjai készek a reagálásra. Jelezni fogják, ha a kamatciklus változni fog.

Van aggodalom a tanácstagokban azzal kapcsolatban, ha a Fed hirtelen elkezdi visszavonni eszközvásárlási programját, akkor gyorsan megugorhatnak az állampapírhozamok és gyengülésnek indulhat a forint. De nem csak a Fed, hanem a többi nagy jegybank hirtelen visszakozása is veszélyes és kedvezőtlen lehet ránk nézve. Pleschinger szerint a nagy jegybankoknak összehangoltan kell működniük és fokozatosan kell visszaszívniuk a plusz likviditást.

A Fed eszközvásárlási programjának visszavonásával vagy csökkentésével kapcsolatos aggodalmakkal összefüggésben múlt héten már emelkedtek a magyar hozamok és gyengült a forint. Pleschinger szerint ezek külső tényezőkre visszavezethetők, és a tanácstagok rövid távú folyamatnak látják.

A jegybanki alapkamat jelenleg 4,5 százalék. Pleschinger szerint "mindaddig, amíg a pénzügyi piacok és az inflációs folyamatok az oldalunkon állnak, van további tér kamatcsökkentésre". Van tér a manőverezésre, de hogy ez meddig tarthat, jelenleg nem tudni. A tanácsnak nincs egy meghatározott kamatcélja, vagyis egy kimondott (korábban a piac által egyensúlyiként visszhangzott) kamatszint, aminél meg szeretne állni. A problémát az jelentheti, ha hirtelen megfordul a piac, a külső környezet romlása a forint árfolyamát a piaci tűréshatárt meghaladó szintre küldheti. A jegybanknak azonban nincs árfolyamcélja, mondta Pleschinger.

Szükségünk van a külföldi befektetőkre, nem célunk, hogy a külföldi befektetők elhagyják Magyarországot vagy hogy szabadulni kezdjenek a magyar állampapíroktól. Az eddigi hozamkülönbözet segített a befektetők megtartásában Pleschinger szerint. Ha ez megváltozna, a jegybanknak megvannak az eszközei a beavatkozásra. Egy megforduló helyzetben a monetáris tanács nem is lesz félénk használni azokat.

Ha az infláció vagy más külső tényezők változnak, a monetáris tanács reflektálni fog ezekre. Az az "egyensúlyi" kamatszint, ami még nem fűti az inflációt, de ösztönzi a növekedést, folyamatosan változik. A gazdaság állapotától függ. Korábban, tavaly novemberben a monetáris tanács másik tagja, Gerhardt Ferenc nyilatkozott úgy, hogy az egyensúlyi kamatláb 4,5-5 százalék körüli lehet. Ennek azonban most már az alsó határát súrolja a jelenlegi kamatszint. Pleschinger szerint az eddigiekhez hasonlóan 25 bázispontos ütemben haladhat a kamatcsökkentés, a monetáris tanács tartja magát a nagyon óvatos, konzervatív monetáris politikához.