Az MNB szerint Braun Róbert MSZP-s politikus a sajtóban hamisan állította, hogy az MNB Lajkó Félixnek hegedűt vásárolt több millió forintért, valamint hogy több mint 10 millió forintért képeket, műtárgyakat vett. A valóság ezzel szemben az, hogy a jegybank sem hegedűt, se műtárgyakat nem vásárolt.

Nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, miszerint az MNB a Szabadság téri székházának legfelső szintjén a jegybanki könyvtár helyén elnöki vendéglőt nyitott. Elnöki vendéglő nincs a jegybankban, az MNB könyvtára pedig 2004 óta zavartalanul üzemel a székház földszintjén, a könyvtár magyar és idegen nyelvű választéka folyamatosan bővül, bezárását nem tervezi az MNB.

Ha egy üzlet beindul

Az Index hétvégi híre szerint újabb előkelő ingatlannal bővült az MNB portfóliója. A jegybank az elmúlt hetekben a tiszaroffi kastélyszálló mellett megvette a főváros egyik legdrágább irodaházát is, az V. kerületben található márciusban átadott Eiffel Palace-t. A jegybank akár 11-12 milliárdot is fizethetett az offshore cégek mögött rejtőző tulajdonosoknak.

A jegybank a tavalyi évet - az előző vezetés által előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett - 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai, például a tiszaroffi képzési és szabadidő központ megvásárlása, nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek.

Braun valótlan tényállításai az interjú teljes szövegkörnyezetét tekintve alkalmasak az MNB becsületének csorbítására, ezért az MNB büntetőeljárást kezdeményez - hangsúlyozta az MNB.