Csalódniuk kellett azoknak, akik arra számítottak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Matolcsy György volt gazdasági miniszter irányítása alatt az unortodox monetáris politika pörölyével csap le a gazdasági növekedést fékező körülményekre - állapítja meg Michal Dybula, a francia BNP Paribas elemzője a tegnapi MNB-csomagot értékelve. A bejelentett intézkedések sem meglepőek, sem sokkolóak nem voltak. Ennek alapján nem okoznak jelentős hitelezési kockázatot a budapesti jegybanknak, és ebből fakadóan közvetve a magyar államnak. Nem veszélyeztetik számottevően a forint árfolyamát sem. A lépések eredménye aligha lesz jelentős, beleértve ebbe a GDP bővülésére gyakorolt hatásukat is.

A program méretének és céljainak visszafogottsága enyhíti azokat a félelmeket, amelyek a pénzügyi stabilitást aláásó, jelentős monetáris enyhítéssel kapcsolatban megfogalmazódtak - idézi a Wall Street Journal Gargyán Esztert, a Citigroup szakértőjét. Jó hír, hogy nem vágják meg nagyon az alapkamatot, és hogy nincs szó a devizaadósságok lefaragásáról vagy a lakossági devizatartozások tömeges átalakításáról forinthitellé. Mivel azonban korlátozott eredmény várható a beavatkozástól, a piacok továbbra is azt fogják találgatni: jönnek-e újabb lépések. A pakk növekedési hatása elhanyagolható, a forintra gyakorolt hatása hosszabb távon semleges. A részletek hiányában nem világos, hogy az MNB devizacseréje csökkenti-e a kereskedelmi bankok devizahiányát.

Nem lesz fordulat

Segíthet ugyan valamit a kkv-knak az új hitel, de aligha hozhat fordulatot a magyar gazdaság teljesítményében - véli Neil Shearing és William Jackson, a londoni Capital Economics tanácsadó cég elemző párosa. A terv nem olyan okos, mint amilyen lehetne. Az olcsó forinthitel aligha ad nagy lökést a hitelnyújtásnak, a kis- és középvállalkozások devizahiteleinek forintkölcsönre váltása pedig nem mérsékli összes tartozásukat. A magyar devizaadósság csökkentésével kapcsolatos elképzelések vázlatosak maradtak, ám akárhogy is alakulnak a dolgok, Magyarország külföldi tartozásai várhatóan kiugróan továbbra is magasak lesznek a feltörekvő országok összehasonlításában.

A posztmodern elemekből összehordott intézkedéssorozat, amelynek része a devizahitelezés leépítésének felgyorsítása megerősíti azt a feltételezést, hogy az MNB valójában forintleértékelési politikát akar folytatni - szögezte le Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője. A bank törekvései hosszú távon helyénvalóak lehetnek, ám rövid és középtávon szerény méretüknél és szűk hatókörüknél fogva kevéssé hatásosak. Ez megerősíti a szakértő meggyőződését, miszerint az MNB - miután tesz néhány lépést előbb a kkv-k, majd a háztartások devizaadósságának lefaragására - a forint leértékelését szolgáló politikába akar kezdeni.