A renminbi program 2015. február 19-i meghirdetésekor az MNB jelezte, hogy megvizsgálja egy renminbi devizatartalék portfolió kialakításának lehetőségét. Ennek kapcsán áttekintették a kínai állampapír és devizapiac strukturális jellemzőit, a befektetés hozam és kockázati paramétereit, illetve a teljes devizatartalék szintjén jelentkező diverzifikációs előnyöket.

Figyelembe véve Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét, valamint gondosan mérlegelve a befektetés pénzügyi vonatkozásait, döntés született a devizatartalék egy kis részének kínai állampapírokba történő befektetéséről - írta az MNB.

A döntésben fontos szempont volt Kína hitelminősítése. A kínai állampapírokba való befektetés összhangban van a devizatartalék-kezelés nemzetközi trendjeivel, ugyanis az EU-ban és azon kívül is egyre több jegybank fektet kínai eszközökbe. A befektetésre az első fázisban közvetett módon, a BIS-szel (Bank for International Settlements, Bázel) együttműködve került sor 2015 májusában. A befektetés semmilyen módon nem veszélyezteti a tartalék megfelelést, ami továbbra is magasnak tekinthető - hangsúlyozta a jegybank.