Az alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs környezetet jeleznek. Az inflációs várakozások továbbra is historikusan alacsony szinten tartózkodnak. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe - derül ki a mai kamatdöntéshez kiadott közleményből.

A tanács megítélése szerint az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemesebb lehívását segítő kormányzati intézkedések együttes hatására az év közepétől ismét gyorsul a konjunktúra és elérhetővé válik a 3 százalék körüli növekedési ütem fennmaradása. A javuló jövedelmi folyamatok, a hitelezés élénkülése, valamint a lakossági óvatossági megfontolások fokozatos oldódása segíti a fogyasztás bővülését, amely a következő években érdemben támogatja a gazdaság növekedését.

Messze még az inflációs cél elérése

A márciusi kamatdöntés óta eltelt időszakban a nemzetközi pénzpiaci hangulat változékonyan alakult, amit főként a globálisan meghatározónak számító jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozások, illetve az olajpiaci hírek befolyásoltak. A rövid bankközi hozamok, valamint az állampapírhozamok mérséklődtek az előző kamatdöntés óta. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az MT értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

Az MT szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatású. A márciusi Inflációs jelentés előrejelzési feltételeinek teljesülése mellett az infláció csak 2018 első felében ér a 3 százalékos cél közelébe.

Az Önfinanszírozási Program harmadik fázisa a hosszú állampapír-piaci hozamok csökkenése irányába hatott. A tartósan alacsony költségoldali inflációs nyomás, a világgazdaság lassulása és az inflációs várakozások historikusan alacsony szintje következtében a tartósan cél alatti inflációt eredményező másodkörös hatások kialakulásának kockázata továbbra is fennáll.

Az MT mindent bevet a a másodkörös hatások visszaszorításáért

E kockázatok mérséklése érdekében a tanács folytatta kamatcsökkentési ciklusát, és az irányadó ráta 15 bázispontos csökkentése mellett döntött. A tanács az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon tartotta, míg az egynapos hitelkamat az alapkamat 15 bázispontos csökkentésével 1,3 százalékra mérséklődött.

Az MT a továbbiakban is kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni a másodkörös inflációs hatások visszaszorítása érdekében. A testület értékelése szerint az inflációs cél fenntartható elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat - olvasható a friss közleményben.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2016. május 11-én 14 órakor jelenik meg.