Az MNB igazgatóságának döntése nyomán 17 civil szervezet nyert támogatást a jegybank Pénzügyi fogyasztóvédelmi civil programja keretében meghirdetett,"Az elszámolási törvénnyel kapcsolatos széleskörű fogyasztói tájékoztatást elősegítő pénzügyi fogyasztóvédelmi program elnevezésű pályázatán. Az MNB a pályázatra meghirdetett teljes 80 millió forintot szétosztotta.

A nyertes projektek révén az elszámolási törvényről a fogyasztóknak személyes információkat adó és segítséget nyújtó ügyféltájékoztató pontok jönnek létre Vásárosnaményban, Szolnokon, Esztergomban, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, illetve Budapesten két helyen. A Bírók a Mediációért Egyesület emellett mozgó tájékoztatási pontokat alakít ki vidéken. A pontok 2015. március 1. és december 31. között fogadják az ügyfeleket.

A pályázat nyertesei
Szervezet neveTámogatás (millió Ft)
Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet6,5
Bírók a Mediációért Egyesület3,5
Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesület4,0
Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség1,9
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége5,0
Human-Net Alapítvány2,85
Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület5,0
Magyar Máltai Szeretetszolgálat8,99
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége3,44
Menhely Alapítvány2,5
Merkating N Kft.6,5
Munka-Kör Alapítvány2,0
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület7,78
Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány3,0
Széchenyi Hitelszövetség9,82
Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Egyesület4,6
Váci Egyházmegyei Karitász2,62
Összesen80,0
Forrás: MNB

A fogyasztók országszerte helyi sajtóorgánumok segítségével is tájékoztatást kapnak az elszámolási tudnivalókról. A Dunántúlon és a Dunától keletre 16-16 településen és vonzáskörzetében jelennek meg hasznos információk regionális és helyi rádiók, televíziók, illetve újságok híradásainak köszönhetően. A Széchenyi Hitelszövetség ezen felül 23 helyi és regionális rádióval együttműködve, szinte az egész országot átfogó önálló félórás műsorokat készít majd a téma kapcsán.

Az MNB támogatás révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 20 településén, Baranyában, Bács-Kiskunban, Békés és Csongrád megyékben 15-15 helyiségben szerveznek civil szervezetek személyes találkozókat, előadásokat az elszámolási törvényről. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) ezen felül 5 megye 20 településén, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pedig 7 megye 50 településén tart előadásokat, s válaszol a fogyasztók egyéni kérdéseire is.

A lakóhelyük, koruk vagy egyéb okok miatt nehezebben elérhető társadalmi csoportok számára a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége, az MMSZ és a Széchenyi Hitelszövetség nyújt online tanácsadást, segítségnyújtást és folytat majd aktív internetes kommunikációs kampányt, az elszámolási törvényt bemutató fogyasztóvédelmi honlapjaik segítségével.

A támogatott projekteknek köszönhetően, illetve a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete által működtetett pénzügyi tanácsadó irodahálózattal, a kormányablakokkal és az első Civil Háló pályázat nyertes projektjeivel együtt - országos lefedettséget biztosító fogyasztóvédelmi hálózat jön létre itthon az elszámolási törvénnyel kapcsolatos hatékony tájékoztatás érdekében.