A hónap elején Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Mezőkövesdre kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülés után közölte: az NGM-nek ki kell dolgoznia egy tanulmányt arról, hogy egyes termékek ára hogyan alakul más árváltozások hatására, például a gázolaj vagy a benzin árának csökkenése nyomán. Egész pontosan Rogán akkor azt firtatta, hogy az akkor még csökkenő üzemanyagárak ellenére miért nem csökken a kifli ára.

A minisztérium megvizsgálta az alacsony olaj- és üzemanyagáraknak a fogyasztói árakra gyakorolt várható hatását, mert az üzemanyag - mint meghatározó költségelem - árának mérséklődése több termék és szolgáltatás árában is csökkenést kellene, hogy eredményezzen.

A tárca vizsgálata azt állapította meg, hogy bizonytalanság övezi a csökkenő üzemanyagárak begyűrűzését bizonyos fogyasztási cikkek árába, mert az árképzést az olajárak mellett a fuvarozás egyéb költségei, például a kötelező biztosítás, illetve más költségelemek is jelentősen befolyásolták.

Az MTI érdeklődésére adott válaszában az NGM emlékeztetett arra, hogy a válság hatására az elmúlt években visszaesett kereslet miatt számos vállalkozás profitabilitása is jelentősen romlott, valószínűsíthető tehát, hogy a mostani üzemanyagár-csökkenést a jövedelmezőségük helyreállítására fogják fordítani.

A minisztérium felhívta a figyelmet arra is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint januárban 1,4 százalékkal alacsonyabbak voltak a fogyasztói árak, mint az előző év azonos időszakában, így az árcsökkenés üteme tovább gyorsult a decemberi 0,9 százalékos ütemről.

A minisztérium várakozásai szerint az év egészében mérsékelt marad az infláció, így nem tervez semmilyen beavatkozást a piaci árképzési folyamatokba - olvasható a közleményben.