A szaktárca szerint a vártnál nagyobb GDP-növekedés hátterében a piaci szolgáltatások gyorsabb bővülése állhat. A stabil és dinamikus növekedés elsősorban a termelő szektorok javuló teljesítményével, valamint a belső kereslet élénkülésével magyarázható.

MInden korábbinál nagyobb GDP-dinamikát várnak 2014-re

A bizalomindexek és a rendelésállományi adatok alapján tartósan magas maradhat a dinamika, így a 2014-es növekedés minden bizonnyal meghaladja a 3 százalékos értéket - írta az NGM. Ez pedig jóval magasabb, mint a legutóbbi konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mérték.

(Bár korábban az NGM vezetése csak óvatosan pendítette meg, hogy a GDP a korábban vártnál jobb lehet idén, a mostani prognózis várhatóan már beéépül a hamarosan frissülő makropályába, ezzel újabb lehetőségek nyílnak a költségvetési kiadások - a deficitcélt nem veszélyeztető - emelése előtt. - a szerk.)

Csak szeptemberben lesz új makropálya

Hivatalos, új makrogazdasági előrejelzést a 2015-ös költségvetési törvény benyújtásával párhuzamosan - szeptember végén - publikál a kormány, a következő időszak folyamatait is figyelembe véve - válaszolta az NGM az MTI kérdésére.

A tárca szerint a kedvező adatok nem meglepőek, hiszen az ipari termelés folyamatosan 10 százalék, vagy a feletti növekedést produkál. Az EU-államok közül júniusban a hazai ipar növekedése volt a leggyorsabb (11,3 százalék) meghaladva mind a román (9,9), a cseh (5,6), a lengyel (1,7), mind pedig a szlovák (7,5 százalék) adatot. A magyar gazdaság 2013. második negyedévétől kezdve emelkedést mutat, és a tendencia várhatóan tovább folytatódik. A 2014-ben a magyar gazdaság teljesítménye jóval a nemzetközi szervezetek (EU, IMF) által korábban előre jelzett 2-2,3 százalékos növekedési érték felett van.

A szolgáltatások tovább erősödhetnek

A havi ágazati részstatisztikák alapján valószínűsíthető, hogy a növekedéshez legnagyobb mértékben a második negyedévben is a termelő szektorok járultak hozzá: jelentősen, mintegy 10 százalékkal bővült az ipari termelés, míg az építőiparban 20 százalék feletti növekedést mértek. A tárca a szolgáltatásoknál további bővülésére számítunk: a fogyasztás élénkülése a kereskedelmet, a kedvező turisztikai adatok a vendéglátást, míg az ipari termelés a szállítmányozást segítette.

Orbán is örül

Az idei növekedés minden bizonnyal meghaladja a 3 százalékot - jelentette ki az MTI-nek Orbán Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára.

Felhasználási oldalon a növekedést a belső kereslet bővülése támogatta. A beruházások növekedését az építőipar felfutása is előre vetíti; a dinamika erősödését uniós források, az alacsony hozamkörnyezet, az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) és a vállalati szektor növekvő aktivitása egyaránt támogatta. A fogyasztói bizalom javulása és a kiskereskedelmi forgalom bővülése a lakossági fogyasztás élénkülésére utal. A fogyasztás növekedését az inflációs folyamatokon, valamint a foglalkoztatottság bővülésén keresztül a reáljövedelmek emelkedése is segítette. Az élénkülő belső kereslet importnövelő hatása miatt szűkült az export-import olló.

A növekedést egyre inkább a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb szerkezetű gazdaság erősíti. A legtöbb ágazatban az egyensúlyi mutatók kedvezően alakulnak. A gazdaság növekedése a jövedelmek bővülését is maga után vonja, ami a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását is emelni fogja. Továbbá javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerőpiacra is kedvezően hat. Ez utóbbit jól tükrözi, hogy a foglalkoztatottak száma egy év leforgása alatt közel 200 ezerrel bővült 2014 második negyedévében, amihez a versenyszféra is érdemben hozzájárult.