A várakozásokat jelentősen meghaladó decemberi egyenleg elsősorban annak köszönhető, hogy az import euróban mért növekedési üteme 1 százalékra esett vissza, míg vele szemben az export 7,3 százalékkal bővült - kommentált Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője.

Így a magyar folyó fizetési mérleg többlete is magas lehetett, akár a GDP 5 százalékát is elérhette 2015-ben. Ennek pedig az a jelentősége, hogy negatív nemzetközi tőkepiaci és befektetői hangulat esetén a forint számára védőpajzsot nyújthat a többlet, és más feltörekvő piaci devizákhoz viszonyítva jól teljesíthet.

Az import növekedési üteme valószínűleg csupán átmenetileg esett. Így viszont a januári ütem a szokásosnál magasabb lehet, hiszen jelentős a belföldi fogyasztás és a beruházások importtartalma. Ezzel együtt 2016 egészében hasonló, 8 milliárd euró körül alakulhat a külkertöbblet - véli az elemző.

Az alacsony importdinamika döntő részben a szakadó olajáraknak, és az ezt némi késleltetéssel követő gázáraknak köszönhető - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Várakozása szerint a tavalyi utolsó negyedévben a nettó export szignifikánsan hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez, emiatt a pénteken megjelenő GDP-adat  újra érdemi gyorsulást mutathat.

A tartósan magas külkertöbblet nyomán a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de nem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik - véli Suppan. Ennek hatására a külső sérülékenység szignifikánsan csökken, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet.

Idén az olcsó olaj miatt a külkertöbblet 9 milliárd euró közelébe emelkedhet. A beruházások EU-s források visszaesése miatti csökkenését ellensúlyozhatja az élénkülő fogyasztás, így a belső kereslet növekedése stabil maradhat. A kivitelt támogathatja a kissé élénkebb európai növekedés és egyes ágazatokban a kapacitások további felfutása, azonban a tavalyi növekedéshez képest az ipari termelés kilátásaival összhangban lassulásra lehet számítani - véli Suppan.