A közepesen fejlett/alulfejlett országok számára gazdaságilag az egyik legveszélyesebb az úgynevezett fehér elefánt projektek megjelenése - fejti ki blogbejegyzésében Zsiday. A legendák szerint a thai uralkodó egy fehér elefántot adott udvaroncának ajándékba, de annak a fenntartása egy vagyonba került, úgyhogy az udvaronc tönkrement és elhagyta az udvart.

Ennek mintájára az olyan nagy gazdasági projekteket hívják fehér elefántnak, amelyek már építésük során is felemésztenek egy csomó pénzt, de utána a fenntartásuk is hatalmas összegekbe kerül és/vagy a hasznosságuk, megtérülésük erősen kétséges. Jellemző még rájuk, hogy ezek gyakran "presztízs-projektek", amelyek az éppen aktuális politikai elit számára kiemelten fontosak - írja a szakértő.

Az olimpia egy kiváló példa erre: hatalmas összegekbe kerül (sőt, még annál is többe, mint várnánk, lásd Szocsi), általában nem nyereséges, az esemény lezajlása után meg az utóhasznosítás nem nagyon szokott menni, de továbbra is viszi a pénzt.

Most úgy tűnik, hogy erről lemondtunk, de az elmúlt években egy másik potenciális és jóval nagyobb közpénzügyi veszélyforrásról is sokat lehetett hallani, ez pedig Paks 2 - írja Zsiday. Olyannyira nagy összegekről van szó, hogy egyes közgazdászok szerint ha mindkettő összejön, és a költségek úgy túlburjánzanak, ahogy az az ilyen megaberuházásoknál szokott lenni, akkor az egyenes utat jelenthet az államcsőd felé.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a Zsiday által megkérdezett energetikai szakértők két dolgot emeltek ki: jó eséllyel sosem térül meg, illetve, hogy olyan változások zajlanak az energetikában, amik alapján az ilyen jellegű erőművekre valószínűleg nem lesz nagy szükség.

Magyarországon egyébként is jól láthatóan sokkal kisebb államra van szükség, mert az állam - ez nem kormányfüggő, 25 éve ez megy Zsiday szerint - láthatóan az adónk jó részét hatékonytalanul és ostobaságokra költi el (viszont olyanokra meg nem költ eleget és jól, amire égető szükség lenne). A befektetési szakember szerint semmi szükség a nagy állami projektekre, ahol amúgy is jelentős a korrupciós kockázat, és a történelmi példák alapján szinte mindig komoly költségtúllépések történnek.

"Most, hogy végre tényleg csökkenni kezdett az államadósság, nem valószínű, hogy ismét bele kellene vágni hitelből egy kiszámíthatatlan megtérülésű megaprojektbe. Szóval úgy vélem, hogy ezt a kérdést is érdemes átgondolni, illetve ezzel párhuzamosan az állam szerepét, gazdaságbeli súlyát és funkcióit is" - zárja blogbejegyzését Zsiday Viktor.