Az Operaház egy építészeti remekmű, amelynek romlása ellen tenni kell, és hamarosan a kormány elé kerül az Operaház mint épület felújításáról szóló tervezet, amely az előterjesztés szerint 18 milliárd forintból kivitelezhető lenne - mondta a főigazgató. Emellett szükséges lenne egy olyan bázis, avagy műhelyház kialakítása is - terveik szerint a MÁV Északi Járműjavítójának Eiffel-csarnokában -, ahol a különböző műhelyek, többek között a varroda, a paróka- és a díszletkészítő műhely, valamint próbatermek kapnának helyet.

Az irodáik, néhány műhely és próbaterem jelenleg a művészbejáróval szemben található 11 emeletes épületben működik, amelyről kiderült, hogy azbeszt burkolata van, ezért is volna fontos az Operaház munkáját támogató bázis mielőbbi kialakítása.

A dalszínházban egy év alatt csaknem egymillió látogató fordul meg - a több százezer néző mellett sok turista, jegyvásárló, érdeklődő, így az Opera a leglátogatottabb magyar műemlék, amely egyben a legnagyobb magyar kulturális "üzem" is.

Az Operaház a felújított Erkel Színházzal együtt idén mintegy 8 és fél milliárd forint összegű állami költségvetésből gazdálkodhat, emellett az intézmény az elmúlt szezonban 1,7 milliárd forint árbevételt ért el.