A konzervatív magyar kormány több éve bonyolult viszonyban van az Európai Unióval, ám az elmúlt napokban újabb oka támadt arra, hogy úgy érezze: az euró-atlanti szövetségi rendszer hatalmai ellenségesen viszonyulnak hozzá - kezdi budapesti tudósítását az amerikai konzervatív Fox News hírportál. Az egyesült Államok ugyanis korrupcióval vádol néhány állami tisztviselőt, akiktől megtagadta a beutazást az USA-ba.

Ez igen erős jelzés - mondta a portál tudósítójának Juhász Attila, a Political Capital elemzője, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok általában sötét diktatúrák képviselőit tiltja ki területéről. A részletekről ugyan keveset tudni, ugyanis az USA nagykövetsége csak annyit árul el, hogy megbízható információk alapján vádolják korrupciós tevékenységgel az érintetteket, ám az biztos, hogy az utazási korlátozás új figyelmeztetés Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Megmondták előre

Az EU az elmúlt években többször értésére adta a kormányfőnek, hogy úgy látja: számos intézkedése sérti az uniós jogot. Emiatt nem meglepő, hogy az újabb fejlemények tükrében Juhász úgy véli: a kormány kapcsolatai a nyugati hatalmakkal katasztrofálisan rosszak. A Fehér Ház az utazási korlátozások bejelentése előtt hetekkel figyelmeztette Budapestet szándékairól.

A Fox News tudósítása idesorolja Barack Obama elnök megjegyzését, amelyben a civil szervezetek kormányzati zaklatásával kapcsolatban egy sorban említette Magyarországot Venezuelával, Kínával és Azerbajdzsánnal. Budapest úgy pozicionálja magát, mint aki szemben áll az USA-val és az EU-val, miközben Magyarország tagja a NATO-nak. Ezzel egyidejűleg nyit Vlagyimir Putyin államfő Oroszországa felé.

Orosz kapcsolat

Orbán szerint nyitni kell kelet felé - ennek jegyében a kormány jó viszonyt épített ki Moszkvával. A miniszterelnök odáig is elment, hogy Oroszországot és Törökországot a nem liberális országok mintájaként emlegette. Liberális állam helyett, nacionalista államot kell felépíteni - interpretálja Orbán Viktor mondanivalóját a Fox News cikke. A magyar kormányfő később visszatáncolt ettől az álláspontjától, miután hazájában és külföldön is úgy értelmezték szavait, hogy azokkal tovább szélesíti a távolságot országa és a Nyugat között.

Csehország és Szlovákia mellett az EU-n belül Magyarország bírálja az ukrán válságban játszott szerepe miatt Oroszországgal szemben hozott uniós szankciókat. Emögött nyilván az áll, hogy ha tovább romlanak a viszonyok, az súlyos károkat okozhat azon országoknak, amelyek erős gazdasági kapcsolatokat építettek ki az oroszokkal. Erről az jut a Fox News cikkírójának eszébe, hogy Budapest és Moszkva idén januárban 16 milliárd dollár értékű üzletet kötött két atomerőművi blokk építésére.