A Magyar Bankszövetség várja a kormányzati megkeresést a szakmai egyeztetés megkezdésére a tervbe vett új adónem kapcsán - nyilatkozta lapunknak Kovács Levente. A Bankszövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy a bankok és a kormányzat között tavaly decemberben aláírt megállapodás része volt, hogy a jövőben valamennyi, a bankokra vonatkozó szabályozás változást szakmai egyeztetések fognak megelőzni.

Széleskörű tranzakciós adót vezethet be a kormány

Kovács Levente hangsúlyozta: az eddig megjelent információk alapján a kormányzat nem a Tobin adó néven ismert, a tőkemozgások megadóztatását célzó javaslatot fontolgat, hanem egy sokkal szélesebb körű, pénzforgalmi tranzakciós adó bevezetésében gondolkodik. E tekintetben ugyanakkor a főtitkár szerint mindenképp fontos lenne, hogy a megoldásnak a gazdaságra gyakorolt hatásairól előzetes hatásvizsgálatok készüljenek -  e tekintetben az EU például a Tobin adó kapcsán már kezdeményezett ilyen vizsgálatokat.

A hazai és a nemzetközi tapasztalatok szerint az eddig bevezetett bankadó típusok visszafogták a reálszféra hitelezését, s így kontraproduktívnak bizonyultak. Kovács Levente szerint ezért csak olyan típusú és mértékű bankadót szabad bevezetni, ami nem gátolja a jövőbeli hitelezési aktivitást és gazdasági növekedést.

Matolcsy tavaly megígérte

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tavaly novemberben a bankok és a kormány tárgyalásainak kezdetén megígérte, s ezt a megállapodás aláírásakor meg is ismételte, hogy jövőre már csak 50 százalékos mértékben vetik ki a bankadót, s azt követően - ha lesz olyan -, akkor csak az uniós szintű bankadóval megegyező terheket raknak a pénzintézetek vállára. A mostani új adó eszerint az értelmezés szerint csak akkor vezethető be, ha a bankadót ezzel együtt kivezeti a kabinet a piacról.