Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Délután sajtótájékoztatót tartottak az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, ahol M. André Goodfriend, az USA magyarországi ideiglenes ügyvivője arról tájékoztatott, nincs tudomásuk arról, hogy amerikai cég vagy intézmény ellen NAV vizsgálat folyna, és semmilyen lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

Viszont bizonyos magyar magánszemélyekről úgy találták, hogy nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ugyanis hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak - tudósított az Index.

Az amerikai nagykövetség ugyanakkor nem akart reagálni azokra a sajtóhírekre, hogy kiket tiltottak ki az országból. A magánélet védelmét célzó amerikai törvényekre megtiltják ugyanis, hogy kiadják az illető személyek nevét.

Goodfriend a péntek délutáni sajtóbeszélgetésen utalt rá, hogy a kitiltások George W. Bush 2004-es elnöki kiáltványán alapulnak: ez alapján a Washington megtilthatja a korrupcióból hasznot húzó, az amerikai érdekeket sértő személyek beengedését az USA-ba. Az ügyvivő szerint sokminden sértheti az amerikai érdekeket: például az olyan üzleti környezet, ahol elharapózott a kenőpénz, a korrupció - olvasható az Indexen.

Goodfriend elmondta: a konkrét magyarországi esetekről nem a médiából tájékozódtak, hanem saját bizonyítékokkal rendelkeznek. Ezért kapcsolatba léptek a külügyi tárcával, tárgyaltak Magyar Levente államtitkárral és Szijjártó Péter miniszterrel. Végül értesítették az érintett személyeket, akik "kevesebb mint tízen" vannak.

A magyar kormánynak a nagykövetség nem árulta el, konkrétan kiket érint a kitiltás - mondta az ügyvivő. Lehet a két fél között együttműködés, de az USA azt szeretné, ha a kormány nem csak az amerikaiaktól származó információkra, bizonyítékokra alapozna, hiszen más forrásból is tudniuk kell az ügyekről. E ponton konkrétan utalt a milliárdos áfacsalásokról szóló, Horváth András volt adóhatósági munkatárs által kirobbantott NAV-botrányra.

Az ügyvivő kijelentette, hogy a kormánynak pont azért kéne az ilyen ügyekben fellépnie a korrupció ellen, hogy a most megfogalmazódó gyanú árnyéka ne rengeteg emberre, hanem csak az érintettekre vetüljön.

A kormányzati szereplők és üzletemberek kitiltása merőben szokatlan és súlyos lépés, amely túlmutat egyetlen konkrét ügy jelentőségén - írja az Index.