Az adót a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamosenergia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló közművezetéknél az üzemeltetőnek kell megfizetnie. Mentesülnek a közműadó alól a helyi önkormányzatok és az állam is, míg a távközlési szolgáltatók - a vezeték hosszától függő mértékű - adókedvezményt kapnak. Egy módosító javaslat kivonta az adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari áviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékeket is.

Az adót más vagyoni típusú adókhoz hasonlóan évente két egyenlő részletben, március 20-ig és szeptember 20-ig kell megfizetni.

Matolcsy György eredetileg száz forintban határozta volna meg az adó mértékét, a parlament azonban a költségvetési bizottság javaslatára - a tervezett 30 milliárd forint bevétel elérése érdekében - a zárószavazás előtt 125 forintra emelte azt - számolt be az MTI.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság a száz forintos adómértéket részint 125 forintra emelte, részint további könnyítette illetve bonyolította a rövidebb vezetékek után fizetendő adómértéket. Eszerint 170 kilométer alatt 20, 170 és 250 kilométer között 40, 250 és 300 ezer kilométer között 80 százalék az adó mértéke, és csak efelett kell teljes összeget fizetni. Dióssi Csaba Fidesz-képviselő (az energetikai albizottság tagja és Dunakeszi polgármestere) módosító indítványa szerint pedig a rendszerirányítók mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól - írta a Népszabadság. Az áramszektorban a rendszerirányító a Mavir, a gázban pedig az FGSZ. Ezzel részint jelentős hosszúságú vezetékrendszer került ki az adó hatálya alól. Másrészt a rendszerirányítók tulajdonolják Magyarországon a városokat, térségeket összekötő legfontosabb gerinchálózatokat, melyek átviteli kapacitása nagyságrendekkel magasabb az egy-egy települést ellátni képes és most megadóztatott vezetékrendszereknek. Korábban a kisebb vezetékeket üzemeltetők épphogy azt vetették fel, miért nem szednek több adót a jóval nagyobb kapacitású vezetékek után.

Az utolsó - elvileg már csak a nyelvtani javításokra szolgáló - pillanatban benyújtott és elfogadott módosítások rendkívül erős lobbitevékenységet tükröznek - vélik a lap által idézett szakértők. Ezek hatásának ellensúlyozására növelhették szintén az utolsó pillanatban a többiek terheit további 25 százalékkal.