Az Együtt-PM pártszövetség vezetője pénteken Veszprémben azt mondta: ritkán adódik olyan esély, hogy egy nagy vereség után rögtön lehetőség legyen a szépítésre. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: "rengeteg polgárban van meg a hangulat, hogy szépítsünk", sokan szeretnék megmutatni a világ és saját maguk számára "az ország szebbik arcát".

Az EP-választás - amely az alig egy éve alakult pártszövetség első önálló megméretése lesz - "nem Orbán Viktor választási rendszerében zajlik", hanem egy igazságosabb eljárásban, amely lehetőséget ad a pártok versenyének - fogalmazott. A mandátumok eloszlását döntően a részvételi arány fogja meghatározni - tette hozzá.

Bajnai Gordon közölte: meg szeretnék mutatni, hogy "csak azért is létezik egy jelentős tömeg, amely nem elégedett azzal, ami az országban történik". Kérdésre elmondta: az Együtt-PM le akarja váltani Tarlós István főpolgármestert, és "véget akar vetni annak a politikának, amely Budapestet egy élhető, szabad szellemű városból Orbánisztán egyik városává tette. (...) Nem fővárosává, mert az Felcsút" - fogalmazott.

Olyan főpolgármester-jelöltet kell találniuk, aki képes elnyerni nagyon sokféle fővárosi szavazó bizalmát, de a jelöltkeresés még folyamatban van: "a demokratikus ellenzék ezt a jelöltet még nem találta meg".

Orbán Viktor rendszerét jogszerűen kell megdönteni, de az új házszabály jelentősen csökkenti a parlamenti politizálás szerepét, "ezért szükségesek olyan parlamenten kívüli körök, civil mozgalmak, amelyek képesek magukat megszervezni" - fogalmazott. Hozzátette: pártszövetségük eddig is parlamenten kívül politizált, mégis érdemi hatásuk volt.