A miniszterelnök az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeinek írt levelében a Bajnai-kormány - a Fidesz által akkor megszorításnak nevezett és folyamatosan támadott - intézkedéseit is felsorolta, bizonyítandó Magyarország erőfeszítéseit a költségvetési deficit leszorítása érdekében.

A miniszterelnök március 6-án kelt, lapunk birtokában lévő levelében megerősíti a kormány elkötelezettségét a költségvetési deficit és az államadósság uniós elvárásoknak megfelelő szintre történő leszorításában. Emlékeztetett arra, hogy e célok érdekében újabb, a GDP 0,4 százalékával egyenértékű kiigazítást jelentett be a kormány február 9-én, s a napokban elfogadta az uniós stabilitási paktumot is.

Felhívja a figyelmet, hogy szemben 2011-gyel és 2012-vel, amikor a kormány egyszeri intézkedésekkel tudott csak úrrá lenni a hiányon, 2013-ban már strukturális intézkedések biztosítják a deficit leszorítását. A Magyarországgal szembeni piaci bizalom erősödését is a megfontolandó szempontok közt hozza fel a magyar miniszterelnök. Érdekesség, hogy a hiányleszorító kormányzati intézkedések levélhez csatolt listáján Orbán a Bajnai-kormánynak - az akkori Fidesz-retorikával még megszorításoknak nevezett - intézkedéseit is felsorolja, ezzel is illusztrálva Magyarország erőfeszítéseit a költségvetési deficit leszorítása érdekében. A kormányváltás utáni döntések közt kiemelte az állami felsőoktatási helyek számának csökkentését.