A Central European Business Centre által rendezett fórumon az MNB alelnöke kifejtette: a jó minőségű beruházásokat kell támogatni, ugyanis sem a belső fogyasztás, sem az export várhatóan nem fog olyan mértékben nőni az elkövetkező időszakban, ami lökést adna a növekedésnek.

Az MNB a gazdasági növekedési képességet az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás fenntartásával tudja támogatni - mondta Balog Ádám, hozzátéve, hogy a jegybank az elmúlt mintegy 9 hónapos időszakban elérte ezeket a célokat.

Megerősítette, hogy az MNB elsődleges célja az alacsony, 3 százalékos infláció elérése és fenntartása, de az ország pénzügyi stabilitására legalább ekkora figyelmet kell fordítani.

Elmondta, hogy a 2012 nyara óta tartó kamatcsökkentési ciklus - amelyben az alapkamat 7 százalékról 3,2 százalékra csökkent - a vállalatok számára kiszámítható kamatkörnyezetet teremtett, továbbá hozzájárult az ország kockázati megítélésének javulásához is. A kamatcsökkentési ciklus fontos pozitívumának nevezte továbbá, hogy az javította az MNB eredményét.

A nemzeti bank növekedési hitelprogramjáról (NHP) szólva kiemelte: a program legfontosabb eredménye, hogy elősegítette az új hitelkihelyezéseket, amelyek nagy részét beruházásokra fordították a vállalkozások, és ez már megmutatkozik a harmadik negyedéves GDP-adatokban is. A program hatására jelentősen csökkentek a hitelköltségek, és megállt a vállalati hitelezés visszaesése. Az NHP tehát elérte azt a célkitűzést, hogy a kkv-szektor számára lebontsa az erős hitelkorlátokat.