Az államtitkár az államháztartás ez év január-júliusi helyzetét elemezve elmondta: a pénzforgalmi egyenleget rontotta, hogy a tavalyi adatokhoz viszonyítva idén 170 milliárd forinttal több uniós kifizetést teljesített a kormányzat a kedvezményezetteknek.

Kifejtette: az előző évhez képest idén 280 milliárd forinttal kevesebb uniós bevétel érkezett az országba, mivel a kormány néhány kérdésben vitában áll az Európai Bizottsággal, ezekben az ügyekben az unió nem utalja át a pénzeszközöket Magyarországnak, de a kormány a kedvezményezetteknek teljesíti a kifizetéseket.

Kiemelte: így az uniótól érkező bevételek és kifizetések eredőjeként 2014-hez képest 450 milliárd forinttal rosszabb a költségvetés pénzforgalmi egyenlege, de az NGM bízik abban, hogy végül is meg tudnak egyezni az EU bizottságával.

Az államtitkár szerint a hazai gazdasági növekedés várható alakulására nem a belgazdasági folyamatok, hanem a külgazdasági tendenciák jelentenek kockázatot, hozzátéve, hogy a nemzetgazdasági tárcánál folyamatosan elemzik a gazdaság fejődését, a külső piacok alakulását.