Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő héten tárgyalja a kormány a fair bankokról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a bankok tisztességes hitelezési gyakorlatot folytassanak és erős fogyasztóvédelmi garanciák lépjenek életbe 2015-től - közölte az Igazságügyi Minisztérium.

A közlemény szerint az törvénytervezet elfogadása esetén vége lesz az "apró betűs korszaknak", átláthatóvá válnak a szerződési feltételek, és a törvény megtiltja, hogy a bankok jogosulatlanul emelhessék a kamatot, a díjaikat és a költségeiket.
Hozzátették: a kormány mellett a kormánypárti frakciók is foglalkoznak a jövő héten az előterjesztéssel.

Az Igazságügyi Minisztérium értékelése szerint a jelenleg is tartó bankok kontra állam perekből eddig egyértelműen látszik, hogy "a családok állnak nyerésre".

Miután véget érnek a másodfokú bírósági eljárások, a Kúria januárra lezárhatja a felülvizsgálati eljárásokat és január közepétől egészen az év végéig zajlik majd a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás - ismertették.

A közlemény szerint jövő év novemberéig a bankoknak minden tisztességtelenül elvett forinttal el kell számolniuk; az elszámolás négyszáz bankot és 1,3 millió családot érint. Az Igazságügyi Minisztérium szerint mindennek köszönhetően az átlagos törlesztőrészletek 25-30 százalékkal is csökkenhetnek majd.