Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország így szépen lassan megszabadulhat azon kockázattól, hogy az államadósság jelentős része egyetlen kézben összpontosul, hiszen több kisebb befektető veszi át a Templeton helyét - fejtette ki. A Templeton 2000 milliárd forintos portfóliójának 20 százalékát már leépítette, de az első negyedév folyamatai alapján "ezzel semmi rossz nem történt", és várható is volt, hogy ez a nagybefektető csökkenti befektetéseinek összegét - mondta a vezérigazgató.

Hozzátette: nem változott a külföldi befektetők Magyarországgal kapcsolatos megítélése, amit a hozamcsökkenés, és az is megerősít, hogy a külföldi állomány az első negyedévben nőtt, vagyis más külföldi befektetők vásároltak a portfólióból.

Barcza György kiemelte, hogy a Templeton sem érdekelt maradék, 1600 milliárd forintos portfóliójának hirtelen leépítésében, "piacra borításában", mert ez esetben az alapkezelő is veszítene annak értékén.

Emlékeztetett arra, hogy a Templeton körülbelül 2000 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt meg 2012-ben az akkori kiemelkedő, 7-9 százalékos hozamok mellett, így körülbelül 30 százalékos nyereséget realizált, ugyanakkor ukrán portfóliójában jelentős veszteségeket szenvedett el, "beragadt" befektetéseivel, ezért most más piacokon - köztük a magyaron - kell eladnia kisbefektetői kifizetése érdekében.