Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarországi bankbetétek befagyasztásáról terjedő rémhírek kapcsán ma délután összeülnek tanácskozni a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Bankszövetség képviselői - ez is elhangzott azon a tájékoztatón, amelyen Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalódelegáció vezetője arról beszélt, hogy előfeltételek nélkül készen állunk az IMF-tárgyalásokra és akár egy elővigyázatossági elemet tartalmazó készenléti hitelről is egyeztethet.

Amint arról beszámoltunk, immár nem csak az ausztriai, hanem a szlovákiai bankok is azt tapasztalják, hogy mind több magyar állampolgár érdeklődik betételhelyezési, számlanyitási lehetőségekről.

Lapunk olvasói egyebek mellett azt jelezték szerkesztőségünknek, hogy az elmúlt hetekben, napokban magyarországi bankok, sőt, minisztériumok dolgozói is arra figyelmeztették informálisan külső partnereiket, hogy aki teheti, számolja fel itthoni bankbetétjét, mert a kormány - a nyugdíjeinstand után - azok befagyasztására készül. E pletykák eddig szerencsére nem vezettek pánikszerű betétkivonáshoz, így épp időszerű a tanácskozás, hiszen a bankok megrohamozása beláthatatlan következményekkel járna a magyar gazdaságra nézve.

Ezek a pletykák mára a politikát is megmozgatták, hiszen Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nemrégiben felvetette: ha a kormány hozzányúl a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényhez, és az érezhető, hogy az ottani jegybanki alaptartalékra is igényt tart a magyar miniszterelnök, akkor az a kérdés merül fel az emberekben, mikor jut eszébe Orbán Viktornak hozzányúlni a magyar emberek betétjéhez a bankban. Ezért - hangsúlyozta a pártelnök - a szocialisták azt kérik a kormánytól, tegye egyértelművé és adjon garanciát arra, hogy nem tart igényt a magyar emberek pénzére.