Eszerint 2017 októberében az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

Így a termelés az év első tíz hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben 1,2 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.

A tegnapi erős kiskeradat után az ipar is várakozás feletti eredményt mutatott fel. Havi alapon mérsékelt, 1,2 százalékos növekedést regisztrált a KSH, ugyanakkor ez éves alapon 7,6 százalékos növekedést jelentett. Ezzel az idei év második legerősebb év/év növekedését produkálta a szektor, felülmúlva ezzel az eddigi éves átlagot (az első 10 hónapban 5,4 százalék) - kommentálta a friss adatokat Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

Az, hogy pontosan mi áll a kedvező teljesítmény mögött, jelenleg csak találgatni lehet. Az előző havi adatokból kiderült, hogy az elmúlt hónapok jó teljesítményéért nem csak a közúti járműgyártás ágazata felel, sokkal inkább széleskörű növekedésről lehet beszélni, melyet az olyan ágazatok vezérelnek, mint az elektronikai-, élelmiszer- vagy vegyipar - mondta az elemző.

Virovácz az év hátralévő részében további erősödésre számít az ipartól. A beszerzési menedzserindexek és vállalati bizalmi indikátorok továbbra is magas szinten vannak, a rendelésállomány is magasabb a tavalyinál. A legfontosabb kérdés azonban az lesz, hogy 2018-ban mikért sikerül megkerülni a munkaerőhiány okozta kapacitáskorlátokat.

A következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt (élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás), részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására, amit tükröz, hogy történelmi csúcsot döntött a német Ifo index, valamint a hazai ipari bizalmi index. Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Idén 5 százalék feletti növekedésre számít az iparban (szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva csaknem 6 százalékrat, mivel idén kevesebb munkanap van a tavalyihoz képest). További gyorsulás 2018-ban jöhet, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe.

A várakozásokat kismértékben meghaladó módon alakult az ipari termelés októberben. Az év hátralevő részében is folytatódhat a növekedés, így érdemben hozzájárulhat az ipar a negyedik negyedévi GDP növekedéshez - fogalmazott Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Becslése szerint az ipari termelés éves átlagos növekedési üteme 5-5,5 százalék körül alakulhat, jövőre pedig az ideihez hasonló tempót diktálhat a magyar ipar.

Mára egyértelművé vált, hogy nyáron - júliusban - csak átmenetileg lassult le az ipar - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Az év első tíz hónapjában 5,4 százalékos növekedést ért el az ipar, így az év egészében 5,5 százalék körüli bővüléssel számolhat az ágazat. A szakember arra számít, hogy jövőre is az ideihez hasonló eredményre lesz képes a magyar ipar. Lényeges, hogy 2018 és 2020 között jelentősebb járműipari gyártókapacitásokkal bővül a szektor.

Címlapkép forrása: Pexels.com.