Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kopint-Tárki által szerdán sajtótájékoztatón ismertetett előrejelzés szerint a folytatódó rezsicsökkentés következtében decemberben akár 0,5 százalékra mérséklődhet a fogyasztói árak növekedési üteme éves összevetésben, 2014-et azonban kissé gyorsuló infláció jellemezheti. Az éves átlagos infláció az idén 1,8 százalék lesz, jövőre viszont 2,1 százalék várható. A kutatóintézet szerint figyelmeztető jel, hogy az éves maginfláció tartósan 3,5 százalék körül alakul.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta, hogy kutatóintézetük a jövő évi 2 százalékos növekedési várakozásával azt feltételezi, hogy az idei harmadik negyedévi, kiugróan magas GDP adat egy trendszerű növekedési folyamat kezdetét jelzi. Hozzátette, hogy a negyedik negyedévben még magasabb, 2 százalék fölötti bővüléssel számolnak a harmadik negyedév 1,8 százalékos adata után. Megjegyezte, hogy az idei jó adatokhoz az előző évi alacsony bázis is hozzájárul, azonban 2014-ben már nem csak a bázishatások miatt fog bővülni a gazdaság.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő évi növekedési előrejelzésnek lefelé és fölfelé mutató kockázatai egyaránt vannak. Lefelé mutató kockázatot jelent a belföldi felhasználás élénküléséből adódóan az import növekedése, fölfelé mutatóan pedig bizonytalanságot jelent a magánfogyasztás bővülése.

A Kopint-Tárki a magánfogyasztás 1 százalékos emelkedésével számol 2014-ben. Palócz Éva szerint ezt alátámasztja a bruttó és nettó keresetek növekedése. A reálkereset az idén várhatóan 3,2 százalékkal nő az alacsony infláció következtében, a kutatóintézet jövő évi előrejelzésében pedig 2,2 százalékos növekedés szerepel. Palócz Éva megjegyezte, hogy az alacsony reálkamatok miatt a megtakarítási ráta alacsony marad, a GDP 5 százaléka körül alakul az idén és jövőre is.

A beruházásokkal kapcsolatban a Kopint-Tárki arra számít, hogy az állami beruházások emelkedése folytatódik. Palócz Éva szavai szerint jövőre "erőteljes állami beruházási boom lesz", amit azzal magyarázott, hogy az idén lezáruló európai uniós tervezési időszak beruházásai és a maradék pénzek elköltése jövőre is áthúzódhat. Hozzátette, hogy a magánberuházásokban továbbra sem várható élénkülés.

Nagy Katalin, a Kopint-Tárki igazgatósági tagja az amerikai Fed nyíltpiaci bizottságának szerdai ülésén várható döntéssel kapcsolatban kifejtette, hogy a fő makrogazdasági mutatók alapján az amerikai monetáris politika jelenleg nincs nyomás alatt. Úgy vélte, hogy ha a Fed eszközvásárlási programját érintően döntés születik most, az semmiképpen nem fog vonatkozni az idei évre, legfeljebb a jövő évtől lehet óvatos szigorításra számítani. Véleménye szerint az eszközvásárlási porgram óvatos kivezetése jövőre várhatóan kezdetét veszi, de ez egy nagyon lassú folyamat lesz. Hozzátette, hogy az amerikai irányadó kamatokban nem számít változtatásra.