Jogilag kéthetente egy ügyeletet vállalhatna minden műtődolgozó, a gyakorlatban viszont a létszámhiány miatt havi 5-6 ügyeletet kénytelenek vinni, ám a pluszmunkáért nem kapnak pluszpénzt. Ezt elégelték meg másfél hónapja, amikor kilátásba helyezték: ha nem születik megoldás, májustól már csak annyit dolgoznak pluszban, amennyire a törvény betűje szerint kötelezhetők.

Tegnapig (május 6.) állításuk szerint érdemi egyeztetés nem történt a klinikai központ vezetésével, az utolsó napon azonban kétszer is leültek tárgyalni. Nem sikerült viszont megállapodniuk, így ma már csak egy ember lesz két műtőre délutántól. Péntektől pedig 15.30 órától hétfő reggelig senki nem fogja segíteni az operáló orvosokat.

Egy a neve elhallgatását kérő érintett szerint a műtős asszisztálás mellett még több mázsás konténereket is cibálnak, mindezt nettó 130 ezer forintért. Bár tegnap már eldöntötték, hogy végigviszik az elhatározásukat és nem veszik fel a munkát, félnek, ezért nem lépnek ki a nyilvánosság elé.

A klinikai központ vezetése másfél hónapja tud a tervről, ennyi idejük lett volna arra, hogy megoldást találjanak. A dolgozók jelezték: májusban már csak a törvényes mennyiséget dolgozzuk le, ha nem garantálják a megfelelő bérezést. Ez a munkaidőkeret mostanra szinte teljesen el is fogyott, egy hetet tudunk majd még dolgozni a háromból. Megoldás viszont továbbra sem látszik, csupán fenyegetéseket kapnak.

A traumatológiai és az idegsebészeti szakmákon kívül az SBO és a stroke osztály sem működtethető biztonságosan műtéti háttér nélkül. A mentők mindenesetre még nem kaptak értesítést, hogy ügyeleti időben máshova kellene szállítaniuk a betegeket - további részletek a delmagyar.hu-n.