Egyenként több ezer, esetenként több mint tízezer oldalra rúghatnak azok a beadványok, amelyeket a pénzintézetek várhatóan az utolsó pillanatban, augusztus 25-én nyújtanak be a bíróságoknak, hogy megtámadják azt a jogszabályban megfogalmazott általános vélelmet, amely szerint tisztességtelenül módosították egyoldalúan a devizahiteles szerződési feltételeket.

A nagy terjedelmet az indokolja, hogy egyszerre kell benyújtaniuk az összes bizonyítékot, hiszen hiánypótlásra nincs mód. A bírákra így nagy munka vár, 30 napon belül kell ítéletet hozniuk, de a verdikt kihirdetését 15 nappal elhalaszthatják, másodfokon is hasonló az ütem, azaz összesen legfeljebb 90 napon belül jogerős ítélet születhet, ami után - fellebbezés esetén - a Kúriának további 30 napja van. Ez azt jelenti, hogy ezek a perek legkésőbb jövő január elején lezárulhatnak.

A lap által idézett bírósági források szerint ugyanakkor szinte elképzelhetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora iratanyagot - összesen több száz folyóméter, 15-16 tonna - áttanulmányozzanak. A bírónak mérlegelnie kell majd, hogy mit tekint releváns bizonyítéknak, és csak azzal érdemes foglalkoznia. Munka lesz bőven, hiszen a Magyar Bankszövetség szerint várhatóan az összes, lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzintézet a bírósághoz fordul majd, sőt, a jelenlegi szerződéstípusokat és általános szerződési feltételeket is elbíráltatják a Fővárosi Törvényszékkel.