Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április végén a központi költségvetés adóssága - az előzetes adatok alapján - 24 537,2 milliárd forintot tett ki - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. legfrissebb adataiból. A januárban megnövekedett nettó forintkibocsátás a február elején esedékes nagy deviza- és forint kötvénylejáratokat finanszírozta. Így a lejáratok után, az adósság 2015-ben a deviza keresztárfolyamok változása miatt az ÁKK-nál elhelyezett növekedése, valamint a nettó kibocsátás következtében emelkedett, amely hatást mérsékelte a forint euróval szembeni felértékelődése a tavaly év végéhez képest. A központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján a GDP 75,7 százalékát tette ki április végén - olvasható az ÁKK rövid közleményében.

Január első napján a központi költségvetés adóssága - amely 96-97 százalékban lefedi teljes államdósságot - 23 881,1 milliárd forint, az akkori GDP 74,9 százaléka volt, vagyis az első négy hónapban 656,1 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány. Januárban meredeken emelkedett az adósság, majd a februári 2 milliárd eurós devizatörlesztés után az elmúlt két hónapban 24 400 és 24 600 milliárd forint között állapodott meg a mutató.

A kormány által a napokban benyújtott konvergenciaprogramból kiderül, hogy éves szinten az GDP-arányos adósságmutató 2 százalékpontos csökkenésével számolnak, így az év végén teljes államadósság mértéke a GDP 74,9 százalékára csökkenhet. A program azzal számol, hogy 2016-ben lelassuló gazdasági növekedés átmenetileg visszaveti az GDP-arányos adósság csökkenését, ám 2017-2018-ra már évi 2,5, majd 2,4 százalékos GDP-arányos adósságcsökkenéssel számol a kormány, így az adósságmutató a kormányzati ciklus végére 68,9 százalékra csökkenhet - bár ez utóbbi cél piaci elemzők ambiciózusnak látják.