Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága számára kiemelten fontos, hogy javítsa az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeit, ezért 2015. július 1-jével több intézkedést is bevezetett - olvasható a szaktárca közleményében. Mint írják, július 1-jétől sor kerül az egészségügyi dolgozók mozgóbérének "kiengedésére." Ezzel alapbéresítik a mozgóbérek 2012. és 2013. évi emelését, 5,33 milliárd forintból. Az intézkedés 43 ezer betegágy mellett dolgozó egészségügyi szakdolgozót és 18 ezer betegágy mellett dolgozó orvost érint. A szaktárca úgy kalkulál, a mozgóbér kiengedésével egy szakdolgozó jövedelme átlagosan bruttó 10-15 ezer, egy orvosé bruttó 20-25 ezer forinttal lesz magasabb.

A közlemény szerint a rezidensek és a fiatal szakorvosok itthon tartására érdekében 2015. július 1-jétől átalakul a szakorvosképzés, amelynek értelmében a rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét intézménnyel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) szerződnek, és illetményüket a központi költségvetési forrásból fizetik ki.

Így nőnek a rezidensbérek

A szakorvos képzésben résztvevő kezdő rezidensek illetménye az intézkedés bevezetésével bruttó 205.320 forintra, a szakvizsga előtt álló rezidenseké bruttó 211 820 forintra, a fiatal szakorvosoké pedig bruttó 254 220 forintra emelkedik. Továbbá a képzési normatívára és a tutori díjakra fordított összegek is emelkednek, előbbi 19 425 forintról 20 000 forintra, utóbbi 30 217 forintról 50.000 forintra.

Azok a szakorvos jelöltek, akik beléptek a kormányzat által 2011-ben indított és azóta is minden évben folyamatosan meghirdetett Rezidens Ösztöndíj Programba, a jogszabály alapján garantált illetményen felül további nettó 100-200 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek.

A Rezidens Ösztöndíj Programból kilépett fiatal szakorvosok 2016. január 1-jétől illetményükön felül, valamint teljesített ügyelet, készenlét, önként vállalt többletmunka díján túl, a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb 5 évig bruttó további 151 ezer forint támogatásban részesülnek. A támogatásra azok a fiatal szakorvosok jogosultak, akik a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjában részesültek a megelőző években, (függetlenül attól, hogy szakvizsgájukat mikor szerezték meg), illetve azok, akik az első szakorvosi vizsgájukat 2015. szeptember 1-jét követően szerzik meg. Továbbá vállalják, hogy Magyarországon, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál teljes munkaidős foglalkoztatás keretében alkalmazottként (munkaviszony, közalkalmazotti, szolgálati jogviszony) végeznek egészségügyi tevékenységet. Egy fiatal szakorvos jövedelme így összesen bruttó 405 ezer forint lehet.

Demonstráció lesz délután

Az intézkedésekkel úgy látszik nem igazán elégedettek az egészségügyi dolgozók érdekvédelmi szervezetei mert a mai Semmelweis napra az ünneplés mellett, figyelemfelhívó demonstrációkat is szerveztek. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája (MESZK) 4-5 ezer embert vár a délután 2-től meghirdetett programra, a Jászai Mari térre, ahonnan 3-kor a Kossuth térre indulnak. Balogh Zoltán elnök lapunknak úgy fogalmazott, ünnepi nagygyűlést tartanak, amelyen egyúttal fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy változatlanul nincs szó az ágazat legégetőbb kérdéséről, a bérrendezésről. A mozgóbérek alapbéresítése csak a folyamatos műszakban dolgozókat érinti, és több mint 30 ezer, szintén betegágy mellett, de csak egy műszakban dolgozó közalkalmazott szakdolgozó nem részesül belőle. A MESZK markáns kormányzati intézkedéseket vár a szakdolgozók helyzetének javítása érdekében, amit szeptember 30-ig valamilyen ezt szabályozó kormányhatározat formájában szeretnének látni.

A "Szegénykórházat" felállító Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség a József nádor térre várja a demonstrálókat 2-re, itt délután 5-kor kezdődik a nagygyűlés, majd este, a MESZK távozása után ez a csapat is a Kossuth térre vonul, ahol virrasztást és 8-tól egészségügyi szakpolitikusokkal kerekasztalt szerveztek. Kiss László elnök a Napi.hu-nak elmondta, akciójukkal az egészségügy vészhelyzetére, a fokozódó migrációra, a szakember- és forráshiány következményire akarnak figyelmeztetni. Tárgyalásokat szeretnének az egészségügy finanszírozásáról a kormányzati szereplőkkel, s bíznak benne, hogy az elfogadott költségvetést is lehet rugalmasan kezelni.