A béremelési kérésről Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke és Nyakó István MSZP-s politikus, a szakszervezet társelnöke beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon. A szakszervezet tagjai februártól előbb a járási, majd a megyeszékhelyekre vonulnak, és követeléseiket a hivatalok előtt ismertetik, megmozdulásaik eredménytelensége esetén pedig készek a fővárosban is demonstrálni a közmunkások érdekében.

Nyakó István elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közmunkások ötvenezer forintos bére az általános béremeléssel mindössze 3,4 százalékkal emelkedjen, ezért egyetértenek a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának legalább tízezer forintos béremelést megfogalmazó követelésével.

Vécsi István azt mondta, azt szeretnék, ha a kormány 2015-ben érdemben változtatna a közmunkások helyzetén, ha már ezzel akarja megoldani a foglalkoztatási problémákat. A közmunkások jellemzően mélyszegénységben élnek, a jelenlegi feltételek fenntartása pedig "a nyomort konzerválja" - tette hozzá.

A Közmunkás Szakszervezet elnöke szólt arról is, követelik, hogy a közmunkásokra is vonatkozzon a munka törvénykönyve. Nyakó István erről azt mondta, ha a kormánynak a közmunkások a foglalkoztatást javító statisztikai adatnak jók, akkor megérdemelnék, hogy a minimálbért is megkapják. Az ellenzéki politikus szerint ez azért is igazságos lenne, mert a közmunkások sokszor olyan munkát végeznek, amelyért a mellettük dolgozók megkapják legalább a minimálbért.