Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 310-315-ös sávban mozgó forint picit gyengébb annál, mint amire a Nemzetgazdasági Minisztérium számított, de ez az árfolyam nem befolyásolja az adósságállomány csökkenését. Nincs szükség bűvésztrükkre - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott karácsonyi interjúban.

Közben újra a kínai piacot teszteli a kormány: decemberben újabb befektetői találkozóra került sor. A későbbiekben ez alapján felmérhető, hogy az onshore piacon mekkora a fogadókészség egy panda kötvény kibocsátására. Ha jók a visszajelzések, és kedvezőek a piaci feltételek, akkor jövőre jöhet a konkrét kibocsátás - mondta Figyelőnek a miniszter.

Eladó a Budapest Bank

Varga Mihály pozitívnak látja az amerikai elnökválasztást, úgy véli, jók Magyarország kilátásai. Az új elnökről, Donald Trumpról az a véleménye, hogy ő egy üzletember, aki az üzleti világból érkezik, és sokkal kevésbé befolyásolják az előítéletek. Lehetőséget lát arra, hogy megerősítsük a gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Szóba került a Budapest Bank sorsa is. A tervek szerint jövő év első felében sor kerülhet a jelenleg állami tulajdonban lévő bank értékesítésére. Több érdeklődő is van a bankra, itt működő és a magyar piacon még jelen nem lévő befektető egyaránt. Varga Mihály kijelentette, hogy legalább annyit akarnak kapni a pénzintézetért, mint amennyiért megvették (700 millió dollárt fizetett a kormány a Budapest Bankért).

Félnek a románoktól

Elhangzott, hogy folyamatban van a hadiipar fejlesztési koncepciójának elkészítése. A kormány megítélése szerint rendelkezni kell védelmi képességgel, hiszen itt a migrációs nyomás, és felelős román politikusok is a Tiszáig nyúló Romániáról beszélnek - jelentette ki a miniszter.