Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Döbbenetes beismerést tett a miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, amelyben a migráns-kérdés kapcsán felemlegette a svédeknek tett magyar szívességeket, például azt, hogy vámok nélkül kereskedhetnek, s azt is, hogy "hozzájárultunk és elfogadtuk ..., hogy a svéd tőkés itt kevesebb bért fizet, mint a hazájában, ezért nagyobb a profitja" - olvasható a szakszervezet közleményében. Óriási a profitja - tette hozzá.

A miniszterelnök a MASZSZ szerint ezzel beismerte azt, amit a szakszervezetek régóta állítanak: "a kormány felelőssége a hazai bérek szégyenletesen alacsonyan tartása, a magyar munkavállalók elszegényedése, egyre durvább kizsákmányolása. Hány ilyen paktum van még?" - kérdezi a közleményben Nemes Gábor, a MASZSZ szóvivője, aki egyúttal bejelentette, hogy "a szövetség felszólítja a kormányt, hozza nyilvánosságra, hány országnak, mennyi cégnek adta el ilyen szégyenletesen, "óriási" profit reményében a magyarokat".

A szakszervezet elvárja, hogy "a kormány ne fogadja el - ahogy Orbán mondta - azt, hogy a külföldi tőkés kizsákmányolja a magyar munkavállalókat, hanem tegyen meg mindent azért, hogy a hazai bérek is közelítsenek a nemzetközi átlaghoz. A MASZSZ felszólítja a kormányt, hogy ne a magyar munkavállalók bőrére kedvezzen a tőkéseknek, hanem olyan ajánlattal, amelynek szigorú kikötése a munka tisztességes megfizetése. A szövetség arra is felszólítja a kormányt: adjon számot azokról a cégekről, amelyek kormányzati engedéllyel zsákmányolják ki a magyarokat".

A szövetség a közlemény szerint kész nyilvános vitában ismertetni és megvédeni a MASZSZ-nak a bérekkel kapcsolatos álláspontját. A szakszervezeti szövetség kész komplett módosítási javaslattal előállni annak érdekébe, hogy Magyarországon is emberhez méltó körülmények között és megfelelő bérekért lehessen dolgozni - szögezte le a szóvivő.

A szakszervezet a nyilvános vita időpontjáról és helyszínéről hamarosan egyeztetést kezdeményez a kormánynál.