Az idei költségvetésben a nemzetgazdasági tárca fejezetén belül 1,2 milliárd forintot különítettek el a Nemzeti Tervezési Hivatal (NTH) felállítására és működtetésére. A költségek megegyeznek a megszüntettet Költségvetési Tanács (KT) titkárságának induló költségvetésével - a KT megszüntetésének akkor azt volt az oka, hogy nincs szükség ilyen jellegű drága szervezetere. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t, hogy a hivatal elnökének Horkay Nándort nevezték ki, a stáb felállítása pedig a következő hetekben kezdődik, az első álláspályázatok a tervek szerint még februárban megjelennek. Horkay a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. igazgatója volt.

A hivatal neve időközben megrövidült, ugyanis eredetileg még Nemzeti Stratégiai és Tervhivatal felállításáról beszéltek - mintegy száz a munkatárssal. Ugyancsak változást jelent, hogy a korábbi tervekhez képest megkettőződött a csúcsvezetői poszt: a tavalyi elképzelések szerint a tervhivatal első ember egy személyben a NGM-en belül újonnan létrehozott "tervezéskoordinációért felelős" államtitkár lett volna. Ám ez utóbbi posztot Csizmadia Norbert kapta, aki eddig az NGM miniszteri kabinetjében dolgozott.

Tudásközpontként működik majd az NTH

Az NGM lapunknak megküldött válasza a szerint az NTH "a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium döntéseit megalapozó komplex nemzeti és nemzetgazdasági tervező, elemző-értékelő, stratégiákat megalapozó, megfelelő szakmai bázissal rendelkező döntés-előkészítő intézet" lesz, a tervek szerint kormányzati gazdaságelemzési és tervezési tudásközpontként ("think-tank") működne. Az NTH elsődleges feladata a nemzetstratégiával, a gazdaságfejlesztési és területpolitikai stratégiai tervezéssel, a trend- és jövőkutatással, a kiemelt nemzeti és gazdasági tervek, programok tervezésével kapcsolatos döntés előkészítési feladatok hatékonyabb ellátása, valamint az egyes kiemelt gazdaságfejlesztési kulcsterületek 2014-2020-as nemzeti programjainak előkészítésének szakmai koordinációja és szakmai menedzselése lesz.

A kormány célja egy, a XXI. századi modern tudásra, és képzett stratégiai tervező és elemző-értékelő kutatókra épülő tervezési és szakmai tanácsadó központ létrehozása, amelynek folyamatos szakmai háttérmunkája segíti a nemzeti és nemzetgazdasági tervek, kiemelt programok tervezését, megalapozását, azok szakmai kontrollját, kormányprogramhoz való stratégiai illeszkedésének összehangolását.

A világ és az Európai Unió tagállamai nemzeti gyakorlatainak és példáinak sora mutatja, hogy a hatékony központi nemzetgazdasági, nemzeti és területi tervezési, értékelési, monitoring feladatellátást szakmai háttérintézetek, stratégiai központok segítik és biztosítják. Működő példákat találunk Dániában, Norvégiában, Németországban, Hollandiában, Svédországban, Franciaországban, vagy épp a távol-keleti országokban: Japán, Dél-Korea, Szingapúr. Számos országban találunk tervezési központokat, elemző intézeteket, a minisztériumokhoz tartozó tervezési háttérintézeteket - olvasható az NGM válaszában.