Nincs változás a keddi helyzethez képest a Keleti pályaudvaron: a menekültek továbbra sem mehetnek be az épületbe, így a vonatok nélkülük mennek tovább - írja az Index. A rendőrök személyi vagy útlevél és - a vízumköteles országok állampolgárainak esetében - vízum ellenében engedik a vonatokhoz az utasokat. A tranzitzónában továbbra is bő kétezer ember - köztük rengeteg gyermek - várakozik arra, hogy továbbmehessen vonattal Bécsbe, majd Németországba, ahogyan ez hétfőn történt. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: a schengeni előírásoknak megfelelően dolgozik a rendőrség.

A schengeni határellenőrzési kódex előírásainak megfelelően látja el továbbra is feladatait a rendőrség - olvasható az ORFK közleményében. A tájékoztatás szerint a Keleti pályaudvar területén ezentúl polgárőrök erősítik a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet, mert a bevándorlók létszáma drasztikusan megnövekedett az elmúlt öt napban. A döntő többségében magukat szíriai állampolgárnak nevező illegális bevándorlók az Európai Unió országaiba történő továbbutazáshoz érvényes úti okmánnyal, vízummal nem rendelkeznek, Németországba pedig Ausztrián vagy Szlovákián keresztül kívánnak eljutni - írják.

Az ORFK közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei továbbra is rendszeresen ellenőrzik a Budapest, Bécs és München között közlekedő vonatokat. A magyar és a szlovák rendőrség közös járőrszolgálata pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő személyszállító vonatok ellenőrzését végzi.

Sínek mentén tiltakoztak migránsok Kökinél

Migránsok egy csoportja a sínek mentén tiltakozott budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel, rendőri intézkedésre volt szükség. A csoport tagjai nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé elindított szerelvényre. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy 80-100 ember áll az egyik peronon, a közelükben rendőrök állnak.

Az ORFK honlapján közzétett közlemény szerint a Kiskunhalasról a debreceni befogadó állomására útba indított - menekültkérelmet előterjesztett - illegális határátlépők egy csoportja a sínek mentén "részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve" azt követelték, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

A közlés szerint "a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette" a vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében.
Az ORFK közleménye emlékeztet arra, hogy a menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarországon szabadon mozoghatnak, a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadó állomáson.

A Mávinform honlapján az áll, hogy a Kőbánya-Kispest állomás hatósági zárás miatt egy ideig csak két vágányon indít és fogad vonatokat, emiatt késések előfordulhatnak több vonalon.