Az IMF elnöke a levél elején rögzíti, hogy megkapta Varga Mihály tárca nélküli miniszter és Simor András jegybankelnök tájékoztatását azokról a kormányzati lépésekről, melyek a magyar jegybank függetlenségének megerősítését szolgálják. Lagarde üdvözli a jegybanktörvény módosítását. Elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Orbán Viktor kormányfő és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának vezetője arról biztosította, a jelenlegi jegybankelnök mandátuma alatt nem kerül sor új alelnök, illetve monetáris tanácstag kinevezésére. A tervezett intézkedések megfelelő válaszok a legfontosabb kifogásainkra - írja az IMF vezetője.

A továbbiakban arról tájékoztatja a magyar kormányt, hogy amint megszületnek a szükséges változtatások, a valutaalap készen áll a közös EU/IMF-hiteltárgyalás elkezdésére. A kormánytól érkezett levélre reagálva közli, hogy a konzultációk során újonnan előkerült szempontokat az előttünk álló időszakban kell tisztázni.

A levelet azzal zárja, hogy várja a konstruktív tárgyalások elkezdését, amelyek Magyarország gazdaságának megerősödéséhez vezetnek.

Az MTI tudósítása szerint a jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magyar kormányt és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét.

Az erről beszámoló Varga Mihály tárca nélküli miniszter, IMF-főtárgyaló szerdán újságírók előtt kifejtette: Christine Lagarde levelében tudatta, hogy az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a valutaalap elvárásait, és ha ezeket a változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val.

Varga Mihály azt mondta, az Országgyűlés legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást, és így másnaptól, "13-ától kezdve bármikor" megkezdődhetnek a tárgyalások.